Muntatge amb una imatge del logo d'Eurovisió del 1969. A la dreta una imatge amb una cantant

Qui és l'única catalana que ha guanyat Eurovisió?

Un triomf molt llunyà en el temps

Ja ha plogut molt des d'aquell llunyà any 1969. Tot i això, per als seguidors del Festival d'Eurovisió i la seva repercussió entre els cantants catalans, aquesta novena edició del festival és una de les més recordades pel triomf de l'única artista catalana capaç d'haver aconseguit el micròfon de vidre.

Potser el nom de Maria Rosa Marco Poquet no és gaire identificable, però el del seu nom artístic sí que és molt més cridaner. Es tracta de Salomé, una barcelonina nascuda el 21 de juny de 1939, que aquell 1969 històric va guanyar el Festival d'Eurovisió interpretant la cançó "Vivo cantando". Es dóna la circumstància que el triomf de la catalana es va materialitzar a Madrid, ciutat que va albergar la gala perquè Espanya ja havia triomfat l'any anterior amb la icònica "La, la, la", interpretada per Massiel a Londres. Espanya és amb Irlanda, Israel i Luxemburg, l'altre país que ha guanyat Eurovisió dos anys consecutius. Tot i això, aquest no va ser un triomf en solitari, perquè en un cas excepcional dins de la història del certamen musical, es va produir un insòlit empat a punts amb els representants del Regne Unit, els Països Baixos i França. Aleshores, sent encara un festival força embrionari, no es tenia contemplada l'opció de l'empat, per la qual cosa es va decidir considerar com a guanyadors els quatre.

Vivint cantant

El triomf de Salomé i el seu "Vivo cantando" és la segona i última vegada fins a la data en què Espanya ha aconseguit el primer lloc del festival, o dit altrament, Espanya fa 55 anys que no guanya Eurovisió, i tot això malgrat participar-hi de forma consecutiva des de l'any 1961, ja que forma part del grup de cinc països que accedeixen directament a la final.

L'actuació de Salomé és de les que fan història, tant per la seva interpretació subtil i simpàtica, com per l'estètica que la va envoltar, proveïda d'un mono de color blau turquesa, dissenyat per Manuel Pertegaz que, atenció, tenia un pes de 14 quilos, de manera que els moviments de la cantant catalana tenien certes limitacions. Durant la seva actuació, va comptar amb la complicitat dels Germans Valldemossa com a coristes.

Salomé "Vivo cantando" (España - 1969). En color

"Vivo cantando" és una cançó optimista i alegre, composta per María José de Ceratto, amb lletra d'Aniano Alcalde i arranjaments d'Augusto Algueró. Tot i que la seva interpretació original era en castellà, i així és com la va cantar durant la gala d'Eurovisió, Salomé la va gravar en set idiomes més: català, euskera, francès, alemany, italià, anglès i serbocroat.

El triomf de Salomé va generar un gran impacte social i després de la victòria, la cantant barcelonina va rebre tota mena d'elogis i reconeixements, inclosa la medalla del Cercle Català.