Muntatge amb una imatge de Letizia Ortiz. A l'esquerra, una imatge amb una reina de mirada irònica

La imposició de Zarzuela a Letizia Ortiz

Una incòmoda presència pública

El passat mes de març moria Fernando Gómez Acebo, cosí del rei. El 8 d'abril es va dur a terme la missa funeral a la seva memòria. Els components de La Familia Real van assistir protocol·làriament. Letizia Ortiz s'hi va veure sotmesa.

Fernando Gómez Acebo va morir prematurament a l'edat de 49 anys per complicacions derivades d'una insuficiència respiratòria. Era el fill menor de la infanta Maria Pilar de Borbó, cosí del rei Felip VI i nebot del rei Joan Carles. Gómez Acebo feia temps que estava immers en seriosos problemes de salut, que van provocar el seu ingrés recurrent diverses vegades. Tot i que les primeres indicacions apuntaven que anava superant les grans dificultats respiratòries que l'afectaven greument, finalment no va aconseguir superar aquesta batalla.

La reina consort d'Espanya es va veure obligada a mostrar la seva presència en aquest acte d'homenatge al cosí del rei, malgrat el mal moment que travessa en relació amb la reputació dins la mateixa monarquia. Desacreditada per la família i sucumbida al seu rol de reina infidel i mal considerada, la fredor amb què assumeix la seva condició com a monarca resignada queda perfectament evidenciada a les seves aparicions públiques. Durant el funeral, es va poder detectar Letizia agafada del braç del rei, però en una fotografia captada es pot comprovar les explícites cares de tots dos i que estan allunyats l'un de l'altre malgrat la proximitat física de l'instant.

Una reina menyspreada

Des que Jaime del Burgo va fer pública la relació adúltera que va mantenir durant anys amb Letizia i les seves suposades intencions d'iniciar una nova vida a Miami, la situació de la reina va quedar greument esquitxada, donant pas a una tremenda crisi matrimonial i monàrquica. Als seus 51 anys, Letizia Ortiz està travessant una de les pitjors èpoques en el seu esdevenir borbònic

És una obvietat que Letizia mai no ha acabat d'encaixar dins de la monarquia i ha hagut de bregar amb una constant pressió per part de la Família Reial. Sense anar més lluny, el mateix rei Joan Carles I no va amagar la seva desaprovació respecte a l'escollida pel seu fill, qüestionant-ne l'estat civil i la condició social, la seva personalitat i, fins i tot, els seus pensaments. Letizia mai ho ha tingut fàcil i ha hagut de viure davant d'un permanent estat de sospita per part de la Casa Reial.

El rei Joan Carles no va ser l'únic que es va mostrar disconforme amb l'elecció de Letizia malgrat la resignació posterior; la reina Sofia i les infantes Elena i Cristina mai no s'han molestat gaire per la integració de Letizia. Els seus inicis a la Casa Reial van ser un veritable malson, perquè el seu esperit de llibertat i la modernitat de les seves idees, van xocar frontalment amb unes dones alliçonades per viure a partir de les normes monàrquiques.