Muntatge amb una imatge de Leonor de Borbó a la seva jura de la constitució. A l'esquerra, una imatge amb una televisió i la bandera alemanya

La TV alemanya fa la gara-gara a Leonor de Borbó

El sorprenent interès alemany per les princeses

Amb l'objectiu de contextualitzar les vides de les diverses princeses europees, Joven, mujer, princesa: las futuras reinas de Europa és un documental produït per la companyia alemanya ZDF, que ha despertat l'interès dels teleespectadors germànics.

Una de les protagonistes no és cap altra que la princesa Leonor de Borbó. Al principi, cadascuna de les princeses se sotmeten a una mena d'exploració sobre els secrets de les seves vides personals, qui són, com van ser criades, com s'han format i què canviarà als trons respectius quan cadascuna l'assumeixin. A més de Leonor, les altres princeses analitzades al documental són Amàlia d'Holanda, Elisabeth de Bèlgica, Ingrid de Noruega i Estelle de Suècia.

Tot i això i malgrat aquests anunciats paràmetres, el cert és que, almenys, en referència a la Princesa d'Astúries, la visió que transmet aquest documental no deixa de generar una sensació de certa ingenuïtat que no ha passat desapercebuda. A ningú se li escapa l'inversemblant de comentaris com ara: "Leonor pertany a una família normal, perquè els seus pares sempre han volgut que tingui una infància natural, sense mainadera ni xofer, com qualsevol altra família...". Res més lluny de la realitat.

El poble alemany i la seva feblesa per les princeses

Potser el més sorprenent del cas és que sigui precisament Alemanya, com a república, qui produeixi un projecte que serveix per radiografiar les futures reines d'Europa. Una de les respostes més coherents en aquest interès alemany per les monarquies des de l'òptica de les princeses pot ser deguda a la tremenda connexió alemanya de Palma de Mallorca, poblada de ciutadans alemanys molt acostumats a la presència de la Família Reial durant els seus períodes de vacances al Palau de Marivent.

L'estrena d'aquest documental torna a posar a la primera línia mediàtica la princesa Leonor. Víctima propícia d'atacs en què se sol qüestionar el seu vestuari antiquat i la seva mala cal·ligrafia. Leonor sempre ha procurat mantenir la seva vida personal en secret i, a diferència d'aquestes altres princeses, no destaca precisament per compartir les seves opinions en públic. La sobreprotecció a què s'ha vist sotmesa al llarg de la seva vida sembla que la segueix acompanyant irremeiablement.

Fa poques setmanes, Leonor es va veure implicada en la difusió d'una imatge seva creada amb IA, que va generar un gran impacte a través de les xarxes socials. Al principi es va viralitzar que aquesta instantània en blanc i negre podria haver estat presa per la cèlebre fotògrafa Annie Leibovitz, encara que poc després es va saber que, en realitat, es tractava d'una imatge d'Adellia Carolline, una dissenyadora gràfica brasilera, a partir de la qual es van modelar les faccions amb retocs digitals de la princesa Leonor.