Muntatge amb una imatge de Laia Sanz durant una entrevista. A l'esquerra una imatge amb una paparra

Greu ensurt de Laia Sanz amb un perillós insecte

La colpidora experiència de la pilot catalana

Campiona del Món de Trial Femení, la catalana Laia Sanz és una de les esportistes més llorejades dels darrers anys i tot un exemple d'esforç, sacrifici i passió pel motociclisme.

Entre altres èxits, Laia Sanz ha guanyat 6 títols mundials d'endur femení, 4 medalles d'or d'endur i 1 medalla de plata a X femení als X Games. Un palmarès que la converteix en una de les millors pilots catalanes de la història, per part d'aquesta dona que, com indica a la biografia de la seva web oficial: “amb només 2 anys ja va muntar per primera vegada en una bicicleta, encara que potser el responsable que la benzina corri per les venes sigui el seu pare, que a aquelles edats la portava ja amb ell a la moto. Als 4 va agafar la Cota 25 del seu germà sense que aquest se n'adonés i va començar a tenir clar què li agradava de debò".

Tot i això, no tot a la vida d'aquesta noia nascuda a Corbera de Llobregat fa 38 anys, circula sobre rodes. Segons una informació publicada per La Vanguardia, i posteriorment, analitzada per Jordi Basté a El món a RAC1, Laia Sanz va experimentar un veritable suplici en forma d'inesperada i devastadora trobada amb un insecte. El cas és que aquests dies Catalunya està patint una plaga protagonitzada per la paparra Hyalomma lusitanicum, l'expansió de la qual s'accelera a una velocitat vertiginosa. La seva presència ja s'ha detectat a les comarques del Baix Llobregat, el Garraf, el Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Baix Penedès i l'Alt Penedès.

Un perillós tipus de paparra que augmenta la seva presència amb l'arribada de la calor i que ataca deliberadament podent generar unes conseqüències molt greus. La prestigiosa pilot catalana va ser víctima d'una picada d'aquests insectes coincidint amb els últims dies del confinament. Les seves paraules són realment esglaiadores: "al principi estava com deprimida, no podia dormir de mal d'espatlla, tenia espasmes a la musculatura, la vista rara, i jo no soc de queixar-me. Sensació que et tornes boja. Un procés lent i dur. Palissa d'antibiòtics en vena que et deixen KO, recuperació molt lenta, tres-quatre anys a trobar-me cent per cent bé".

Una plaga que pot provocar veritables estralls

A la Laia Sanz se li va diagnosticar la malaltia de Lyme, una infecció bacteriana que es contrau per la picada d'una paparra infectada. Al principi, la malaltia de Lyme generalment causa símptomes com una granellada a la pell, febre, mal de cap i fatiga. Però si no es tracta d'hora, la infecció es pot estendre a les articulacions, el cor i el sistema nerviós. És indispensable executar un tractament immediat per evitar més conseqüències.

Malgrat que tots estem exposats a aquestes picades, el grup de persones més susceptibles són aquelles que solen passar molt de temps a l'aire lliure en àrees boscoses i cobertes d'herba, cosa que posa en cert risc els habituals de càmpings, excursionistes i a tots aquells que treballen a jardins i parcs.

El 2022 i amb motiu del Dia Internacional de la lluita contra la malaltia de Lyme, el Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carles III va publicar un informe sobre l'estat de la patologia a Espanya, els resultats del qual van indicar que entre els anys 2005 i 2019 es va produir un augment de les hospitalitzacions per la malaltia de Lyme a Espanya d'un 191%. El nombre total de pacients que van haver de ser ingressats va ser de 1.865, segons un comunicat emès sobre això pel Ministeri de Ciència i Innovació.

En èpoques de plaga com la que sembla que ens afecta, hem d'estar més pendents a qualsevol picada per insignificant que sembli i, en tot cas, demanar consell mèdic com més aviat millor.