Una dona gran i un home gran vestits elegantment amb una jove al centre cobrint-se la boca amb expressió de sorpresa.

La frase més demolidora de l'entorn de Juan Carlos I: 'Ha perdut...'

El rei emèrit espanyol està prenent decisions... i algunes sorprenen

El rei emèrit Joan Carles I ha iniciat accions legals contra la seva antiga parella sentimental, Corinna Larsen, presentant una demanda a Suïssa per suposats delictes contra l'honor. Aquesta decisió es produeix després d'anys de controvèrsies i litigis entre ambdós, marcant un nou capítol en una relació que ha acaparat titulars a la premsa internacional.

Una polèmica que ve de lluny

La relació entre Joan Carles I i Corinna Larsen es remunta a 2006, quan van començar un vincle que es va prolongar durant una dècada. Durant aquest temps, el monarca hauria transferit a Larsen una suma de 65 milions d'euros el 2012, una transacció que ella va descriure com un regal, mentre que l'entorn del rei emèrit sosté que es tractava d'una quantitat en custòdia que havia de ser retornada.

Aquesta discrepància va desembocar en una sèrie d'acusacions i litigis, incloent-hi una demanda prèvia de Larsen a Londres per presumpte assetjament, que va ser desestimada per falta de competència jurisdiccional.​

Joan Carles I de jove
Muntatge amb una imatge de Joan Carles I de jove i una cara enfadada | Canva

En aquest context, Joan Carles I ha decidit presentar una nova demanda a Suïssa, país on es van realitzar les transaccions financeres en qüestió. La inclusió en la demanda de l'advocat ginebrí Dante Canonica, qui va ser director de la fundació panamenya Lucum —entitat utilitzada per ocultar els 65 milions d'euros rebuts d'Aràbia Saudita el 2008—, afegeix complexitat al cas.

Canonica també va representar legalment a Larsen, la qual cosa podria implicar conflictes d'interès i revelar detalls addicionals sobre les operacions financeres de l'exmonarca.​

La reacció de l'entorn de Joan Carles I

L'equip legal de Joan Carles I argumenta que les declaracions públiques de Corinna Larsen han danyat la reputació i l'honor de l'exmonarca, justificant així la interposició de la demanda. Per la seva banda, Larsen es mostra tranquil·la i "res preocupada" davant aquesta nova acció legal, segons fonts properes. Considera que la demanda té poques possibilitats de prosperar, igual que la presentada contra Miguel Ángel Revilla, expresident de Cantàbria, per suposada difamació.

Un home de vestit fosc i corbata blava aixeca la mà davant d'un edifici blanc amb detalls arquitectònics i una bandera a la part superior.
Muntatge de Fiscalia amb Joan Carles I en primer terme | ACN, Casa Real, XCatalunya

Aquest moviment legal de Joan Carles I també coincideix amb el llançament imminent de les seves memòries, la qual cosa suggereix un intent de netejar la seva imatge pública i preservar el seu llegat històric. No obstant això, la decisió d'emprendre accions legals contra figures com Larsen i Revilla ha generat sorpresa en el seu cercle més proper.

Encara que tot indica que ha estat la seva filla Elena qui més ha insistit perquè es presentessin aquestes demandes, no tots estan a favor. Segons informen alguns mitjans espanyols, hi hauria persones en el cercle més proper a l'emèrit espanyol que consideren que "ha perdut el cap".