Muntatge amb una imatge de Txabi Franquesa durant una actuació. A la dreta una imatge amb unes cerveses

FOTO: La surrealista cervesa d'un bar... i Txabi Franquesa respon

Reacció davant del que sembla una broma

Txabi Franquesa és un artista polifacètic nascut a Barcelona, que ha treballat com a actor, còmic, reporter i guionista. A més, està llicenciat en Turisme i codirigeix i representa diverses obres de teatre.

Destaca la tasca de monologuista, amb la qual es va iniciar actuant a diferents punts d'Espanya, gràcies al Circuit Nacional de Comèdia, sumant més de 500 actuacions. Escocía és el seu espectacle més madur. I amb això no enganya, perquè inevitablement, el darrer sempre és el més madur. Aquesta és la lluita d'un home i als 40 a cavall entre la joventut i la vellesa. Una batalla contra la dicotomia de qui se sent jove, però la seva realitat mostra una persona que és més a prop de l'Imserso que del moviment universitari. Aquesta condició genera un debat constant entre l'optimisme i el pessimisme. El que és indubtable és que segueix en guerra i no callarà mai. Ell és l'abanderat de “la fúria inofensiva”. Escocía és una obra que es representa al Jove Teatre Regina de Barcelona.

Franquesa és un d'aquells tipus que no calla les coses, a qui agrada i defensa la sinceritat i la transparència davant de la invasió social de la hipocresia. Mai no abandona el seu peculiar sentit de l'humor, la ironia que l'acompanya, però sense que per això no s'amagui dels problemes socials, denunciant despropòsits civils, i protestant per certa passivitat política. Fins i tot aprofita els instants de descans, per compartir les protestes, com ha passat recentment quan va demanar una consumició per prendre a la terrassa d'un bar.

La cervesa amb llimona

L'actor ha aprofitat el seu perfil d'X (Twitter) per compartir una fotografia que és el resultat de la seva petició al bar en qüestió: una cervesa amb llimona, que li han servit de manera literal. Txabi Franquesa ho ha expressat així: "El drama de l'hostaleria actual. Et demanes una cerveseta amb llimona... #AhíLoLlevas". L'anomenada "clara" sembla un producte poc conegut per als cambrers actuals, potser no formats ni advertits sobre una consumició molt habitual a Catalunya, i més en època estiuenca.

Imatge amb una cervesa amb llimona. Del perfil d'Instagram de Txabi Franquesa
Una cervesa amb llimona. Del perfil d'Instagram de Txabi Franquesa | Instagram de Txabi Franquesa

La publicació de Franquesa no ha passat desapercebuda pels diversos usuaris que segueixen el seu compte. Entre la indignació, la sorpresa i la repercussió irònica, el cert és que aquesta manca de coneixement sobre la clàssica cervesa amb llimona ha generat nombrosos comentaris...

Alguns dels usuaris també han recriminat al còmic per no haver demanat una “clara”, la denominació catalana de la cervesa amb llimona. La mateixa que a Castelló i València coneixen com Xampú, a Bilbao Pika, i a Sant Sebastià Lejía. Als Països Baixos es diu Sneeuwwitje, a França, Itàlia o Suïssa és denominada com Panaché; a l'Uruguai la coneixen com a Cervesa tallada i a Colòmbia en diuen Refajo, encara que aquí prefereixen més la cervesa amb gasosa. A Mèxic es demana una Michelada i hi posen sal. Noms i varietats diverses, per a una de les begudes refrescants més demandades per contrarestar les altes temperatures.