Muntatge amb una imatge del periodista Xavier Solà als micròfons de Catalunya Ràdio. A l'esquerra una emoticona amb el símbol trans

El fill del periodista Xavier Solà commou parlant sobre la seva identitat sexual

Sinceres confessions a l'antena de Catalunya Ràdio

Xavier Solà és popular gràcies al programa "El suplement", que va dirigir i va presentar durant un llarg període de vint anys (del 1998 al 2008), convertint-se en un dels espais més longeus en la història de l'emissora pública, i pel qual va obtenir un Premi Ondas el 2005. Solà s'ha consolidat com un dels periodistes catalans de capçalera.

Nascut a Sant Feliu de Guíxols, el 1960, Solà destaca per un estil periodístic molt personal i per una característica i elegant veu, amb una marcada dicció catalana. Fa uns anys es va afegir a la llarga nòmina de presentadors que han desfilat per un altre dels vaixells insígnia de Catalunya Ràdio: “La nit dels ignorants”, conegut ara com “La nit dels ignorants 3.0”. Aquesta és la temporada número 37 del programa i la número 14 sota la direcció i presentació de Xavier Solà. El contingut mític de la nit radiofònica catalana és l'espai natural per a les millors característiques del prestigiós periodista.

Sense abandonar les ones de Catalunya Ràdio, però a la franja horària dels caps de setmana, destaca un altre il·lustre programa: "El suplement", que dirigeix i presenta Roger Escapa. Molt més jove que Xavier Solà, però amb una dilatada trajectòria que avalen el nivell periodístic, Escapa va posar en context la conversa que es va establir entre Solà i el seu fill, Blai.

La confessió de Blai Solà

Durant aquesta conversa entre pare i fill, es van abordar temes encara avui considerats com a tabús per part de diversos sectors de la societat, però que posen de manifest la necessitat de normalitzar certes situacions relacionades amb la identitat sexual. Blai havia nascut amb sexe femení, però un dia es va acostar al seu pare i li va dir: "Seu, pare. Soc un tio. Soc un noi trans". Després d'uns instants d'incredulitat, el prestigiós periodista va comprendre què li explicava el seu fill amb tota l'emoció. Actualment, Blai fa quatre anys que viu com un noi trans.

Tots dos Solà, pare i fill, han compartit els records d'aquell dia crucial a la seva vida familiar, i ho han fet amb Roger Escapa i tots els oients del programa "El suplement". Mitjançant un to distès i divertit, no han tingut cap objecció a exposar uns fets que encara avui dia segueixen sent notícia per la manca de normalitzar casos semblants. La decisió d'explicar aquesta intimitat transcendental en la recerca de la identitat sexual i personal del jove Blai és tot un exemple de veritat, valentia i justícia.