Muntatge amb una imatge de Maria Nicolau durant una intervenció a TV3. A la dreta una imatge amb Jordi Cruz en una intervenció a TVE

Estirada d'orelles de Maria Nicolau al xef Jordi Cruz

La cuinera i comunicadora gastronòmica recrimina l'actitud de Cruz a la seva columna d'El País

El posicionament de l'emergent cuinera i comunicadora gastronòmica catalana, Maria Nicolau, és cada cop més clar i definit. La forma d'entendre la cuina per part de l'autora de l'èxit de vendes, "Cremo! Memòries d'una cuinera" (Columna Edicions) s'assembla molt més a les possibilitats reals de la societat, que no pas amb la que combreguen molts xefs en relació amb la cuina destinada a la classe alta.

Un altre dels aspectes amb què la cuinera de la Garriga de 42 anys tampoc està gens d'acord en absolut és el de l'arrogància i el menyspreu. Això té molt a veure amb l'emissió de l'últim capítol del programa "Masterchef" i més concretament amb la despòtica actitud del xef Jordi Cruz pel que fa al tracte que va donar a una concursant que va decidir abandonar el programa perquè no es trobava en condicions emocionals per seguir: "No estic bé. Perdoneu-me, però és més important que estigui bé jo que decebreu-vos a vosaltres. Amb tot l'afecte del món”.

Unes paraules molt sinceres i fins i tot admirables, que no van causar la mateixa sensació a un Jordi Cruz que va aprofitar les dificultats per les quals estava travessant la concursant per demostrar una fredor increïble en la seva forma d'interpretar els fets: "Molt bé. Ciao. El seu davantal. La seva porta. Continuem". Així d'egòlatra i distant, sense una mica d'humanitat, per probablement empitjorar la situació de la pobre concursant.

A la seva temporada número 12, "Masterchef" sembla haver perdut l'essència amb què va néixer, que servia per descobrir les habilitats culinàries dels seus participants, aconsellant-los, mentre es divertien explorant la seva pròpia passió. El públic agraïa el seu format i s'acumulaven les ànsies per intentar participar al programa. Tot això sembla haver-se apagat amb el transcurs de les noves temporades, fins al punt que actualment sembla més un programa d'atac personal i professional, que no pas un trampolí per descobrir talents i ajudar-los en la seva faceta com a cuiners emergents.

La lliçó de Maria Nicolau a Jordi Cruz

I Maria Nicolau, a qui no la frena res ni ningú, no ha trigat a fer pública la seva indignació, i ho ha fet a través de la columna que té a El País, desacreditant el famós cuiner català de 45 anys i la seva actitud inacceptable. Al text escrit per Nicolau, es poden detectar reflexions tan encertades com aquesta: "La concursant deixa de participar en un programa de televisió. No s'escapa d'una presó. No deixa un pacient a mig cosir en una taula de quiròfan. No segueix conduint després d'un atropellament...".

Segons aquesta influencer catalana de la cuina sense artificis ni sofisticacions, l'actitud de Jordi Cruz té molt a veure amb el seu orgull malaltís i les ànsies d'assolir la cúspide del prestigi culinari; una mena de malalt de les estrelles Michelin que tant li condicionen la seva forma de plantejar receptes i una actitud que deriva cap a un comportament dèspota. Maria Nicolau acaba sentenciant: "MasterChef està malalt, Jordi. El vell sistema de restauració que emula i enalteix aquest xou, com un holograma, està corroït per la pesta de l'autoimportància, el mal de Narcís. (...) Cuinar amb estrella Michelin no deixa de ser cuinar complicat per entretenir el paladar dels rics. No és res més que un divertiment". Bravo, Maria!