El 4 de maig passat, l'escriptora, actriu, productora, guionista i directora cultural catalana, Estel Solé, va publicar un tuit al seu compte d'X (Twitter) en què mostra la seva absoluta indignació davant el tracte rebut pel seu pare en relació amb una ressenya d'un restaurant via TripAdvisor.
L'actriu de 37 anys famosa pel seu paper de Marina a la sèrie de televisió de TV3, La Riera, ha decidit compartir la seva disconformitat davant d'una política d'empresa que menysprea el català. "El meu pare ha deixat un comentari en català a @Tripadvisor sobre un restaurant d'Alinyà (Alt Urgell) i ha rebut un correu advertint-lo que la llengua catalana no és una llengua acceptada per opinar. @lenguacat Tenim drets lingüístics, i @Tripadvisor els està vulnerant”. Un text que ha acompanyat amb la captura del correu electrònic en qüestió, on efectivament es pot percebre que el català no està acceptat per opinar i animant a fer canvis en el seu missatge per tornar-lo a enviar ajustant-se a les seves directrius.
Un tuit que ha provocat una allau de comentaris, en els que es critica aquesta política de TripAdvisor i la seva qüestionable manera de restringir els idiomes de la plataforma.
TripAdvisor va ser fundada per Langley Steinert i Stephen Kaufer al febrer de 2000 i té la seu a Newton, Massachusetts. Des del principi, el lloc va permetre als usuaris deixar ressenyes sobre les vacances i pujar fotos. Es poden trobar grans ofertes en vols i hotels; també s'hi poden descobrir els millors restaurants; no obstant això, la seva funció principal i pel que s'ha convertit en tot un referent, és trobar informació útil proporcionada per altres usuaris, com la que ha volgut compartir el pare de l'Estel, sense èxit per culpa d'una inacceptable limitació idiomàtica.
Al centre de la controvèrsia
La polèmica per l'ús selectiu d'idiomes no és l'única a què s'enfronta la plataforma, ja que sovint ha de lidiar amb comentaris que la desacrediten i fins i tot amenaces com la de l'amo de Marina Beach, que va arribar a asseure aquesta plataforma internacional de turisme davant els tribunals espanyols, reclamant una indemnització pel dany a la imatge dels seus negocis per les "crítiques falses" i "difamatòries" albergades a la web. La facilitat amb què qualsevol pot exposar la seva opinió -mentre no sigui en català i altres idiomes-, és un perill permanent que pot afectar, i molt, la lluita de molts establiments per aconseguir un prestigi que es pot esvair a partir de comentaris de dubtosa veracitat.
Estel Solé també és l'autora de la novel·la Si no puc volar, que retrata les misèries d'una dona neuròtica, insatisfeta i descarada que lluita per encaixar a la Barcelona actual; i el llibre destinat al lector infantil, Cap de grills, una recopilació de contes de valors amb manualitats, per imaginar i crear. Dues obres que demostren l'estil camaleònic d'aquesta inquieta creativa, que a més és una gran defensora dels valors i els drets del poble català.