Muntatge amb una imatge de Maria Nicolau al programa "Tot és mou" de TV3. A la part superior dreta una imatge d'unes anxoves

L'ensurt de Maria Nicolau amb una espina d'anxova

La cuinera catalana i la seva experiència amb les pizzes

La Maria Nicolau és una de les cuineres amb més tendència de l'actualitat. També autora dels llibres "Crem!" i "Cuina o barbàrie". La seva manera de promocionar l'art culinari i els seus comentaris sense treva, ara també vénen acompanyats d'un dietari molt saborós.

Per a una cuinera que va començar a elaborar receptes als 14 anys, les anècdotes que acumula són especialment nombroses i de tota mena. Fidel al seu estil controvertit, ha aprofitat les possibilitats d'aquest dietari acabat de crear, per compartir un succés si més no curiós.

Els cuiners i els seus estils personalitzats solen xocar frontalment amb propostes tan convencionals però alhora tan socialment recurrents, com les pizzes. I és precisament en una pizzeria on trobem la gènesi del fet en qüestió. Maria Nicolau va quedar per menjar i compartir unes pizzes amb un amic de la infància que sol devorar les pizzes, ingerint tres pizzes mitjanes per sopar.

Pizzes, amb anxova o sense?

El cas és que per a l'emblema de l'anomenat "nou llenguatge de l'activisme gastronòmic" que és Maria Nicolau, no se sol acabar les pizzes i es va acabar la seva Napolitana ja durant el sopar a casa seva. Tot i això, la notícia no està ni en la forma de menjar pizzes gairebé sense assabentar-se del seu amic, ni el fet que la Maria s'hagi acabat la pizza per capítols. El que és veritablement remarcable és el que li va passar a la jove cuinera poc abans d'acabar la degustació. La protagonista no va ser cap altra que una espina d'anxova:

"Una de les espines de les anxoves barates i escarides que es posen en aquest tipus de pizzes, aquelles que en passar pel forn queden salades, granuloses i seques com un clau rovellat, se m'ha clavat al llavi. Ha quedat inserida tota ella, al llarg, sota l'epidermis, com una agulla de cosir quan es guarda calada en una bobina de fil. Per treure-la he hagut d'esquinçar-me la pell amb les dents i fer-me sang. Qui podia imaginar que alguna cosa així pogués passar" .

El cas de Maria Nicolau sembla advertir sobre el perill de les pizzes amb anxoves, per altra banda, un dels ingredients més sol·licitats pels seus devots consumidors. Tot i això, la transparència i la visceralitat de la peculiar cuinera de la Garriga també serveixen per llançar una crida social que sempre pot servir d'ajuda.

La pizza ocupa el primer lloc com el plat més consumit del món, força per sobre de l'hamburguesa. Maria Nicolau també ha reconegut formar part d'aquest col·lectiu majoritari de consumidors de pizzes al voltant de tot el planeta, encara que amb el contratemps adverteixi del possible contratemps que poden provocar les anxoves.