Muntatge amb una imatge d'Emma Vilarasau al programa Col·lapse de TV3. A la dreta una imatge amb el logotip de TV3

Emma Vilarasau fa 20 anys que és fora de TV3 i ella explica el motiu

La increïble absència de la gran actriu a la cadena pública catalana

En plena època daurada de les sèries a TV3 i havent estat un veritable emblema, són molts els que es pregunten el perquè de l'absència de la gran Emma Vilarasau en algunes de les produccions de la casa, com el cas de Com si fos ahir, on de ben segur podria ocupar un lloc privilegiat entre el repartiment coral de la sèrie.

La veritat és que es fa molt estrany la invisibilitat de l'actriu en la què havia estat casa seva durant tant temps, destacant en sèries tan icòniques de la casa com Secrets de família, Mirall trencat, Crims i, molt especialment Nissaga de poder i Ventdelplà. Durant una entrevista recent amb Xavi Bundó al programa Via lliure de RAC1, l'actriu catalana de 65 anys ha confessat la seva absència durant tant temps, just en acabar Ventdelplà i acomiadar-se de l'emblemàtica Teresa Clarís a qui va interpretar durant, ni més ni menys, que 362 episodis, entre el 2005 i el 2010.

La prestigiosa actriu de Sant Cugat del Vallès ha explicat amb total naturalitat l'absurditat de la situació:“ És una cosa que és gairebé un gag. Jo vaig acabar Ventdelplà i a TV3 em van dir: 'Portes quatre sèries seguides... potser hauries de descansar'. Vaig dir: 'I tant, i tant, em ve molt de gust'... Però... 20 anys?? Potser no feia falta, saps? Tant sorprenent com esperpèntic. Tants anys sense la complicitat d'Emma Vilarasau, quan havia destinat molt temps de la seva trajectòria com a actriu per a la cadena, s'entreveu com un greu desordre estratègic.

Una actriu excepcional

Emma Vilarasau s'ha guanyat amb tota la justícia del món, la reputació com una de les grans actrius catalanes de l'era moderna. Si bé, va aconseguir una gran popularitat amb les sèries citades i personatges inoblidables, que a més de Teresa Clarís, inclou molt especialment l'Eulàlia Montsolís de Nissaga de poder, la gran especialitat de Vilarasau la trobem als escenaris, on porta interpretant tota mena de dones des de principis dels anys vuitanta.

Habitual del Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Teatre Romea i el TNC (Teatre Nacional de Catalunya), la seva carrera teatral comprèn nombrosos muntatges a través dels quals ha deixat una empremta inesborrable. Entre les seves actuacions per a la història, destaquen les de Món, dimoni i carn ; Els fills del sol; La flauta màgica; La Ronda; El 30 d'abril; Lorenzàccio, Lorenzàccio; Les noces de Fígaro; Terra baixa; Paraules encadenades; Un tramvia anomenat desig; Les tres germanes; Carta d'una desconeguda; Agost ; i Qui te per de Virginia Woolf?, entre moltes altres. Pràcticament tots els grans personatges de l'escena a Catalunya han estat interpretats per aquesta actriu total i gran preferida del públic.

Tot i que al cinema s'ha prodigat menys, els cinèfils tampoc obliden la seva presència en títols de l'alçada de la sinistra Els sense nom, dirigida per Jaume Balagueró el 1999; la bella Els nens salvatges, de Patricia Ferreria (2012) i la intimista La fossa, de Pere Vilà i Barceló (2014), entre d'altres. Una trajectòria que, sens dubte, l'avala completament. Des d'aquí donem suport a la causa perquè torni als platós de TV3, i recuperem el seu estil inconfusible, la seva hipnòtica veu i aquesta mirada l'expressivitat de la qual respira un gran domini per l'art interpretatiu.