Muntatge amb una imatge de Karme Màlaga del perfil de Facebook. A la dreta una imatge amb una emoticona trista

Dol per la mort, molt jove, d'una de les actrius preferides de Ventura Pons

L'adéu d'una jove actriu catalana

Tota vitalitat, enèrgica i apassionada... així era Karme Màlaga, una de les actrius catalanes més compromeses i belles del panorama cinematogràfic, que ens ha deixat després d'una llarga lluita contra un càncer devastador. L'encarregat d'oficialitzar la seva mort, ha estat un dels seus millors amics, el gran periodista cinematogràfic Pere Vall, a qui anomenava afectuosament com a "oncle Pere". Vall ha publicat un emotiu tuit de comiat.

Com molts dels nostres intèrprets, Karme va optar per sortir del nostre territori, establint-se a París, on va assentar la seva residència principal després de comprovar que a Catalunya no gaudia de la sort que es mereixia. Amb un estil dominant i capaç d'atrapar-nos amb la seva mirada absorbent, el seu atractiu l'equiparava amb la de les grans muses del cinema, essent Brigitte Bardot el motlle que més s'assemblava a Karme, tant pel seu magnetisme i bellesa, com per la seva forma de caminar i moure's davant de la càmera. Karme Màlaga hauria estat perfecta per al personatge que la Bardot va interpretar a Le mépris, de Jean-Luc Godard.

Godard mai va dirigir Karme, però qui sí que ho va fer, i en més d'una ocasió, va ser el malaguanyat Ventura Pons. Entre el cineasta català i l'actriu es va iniciar una forta amistat, una d'aquelles tan sinceres i honestes que caracteritzava l'estil de Karme. I és que el seu sentit de l'amistat era així de fort, es lliurava a la gent que admirava i al costat de la que gaudia de la vida, de l'ambició per la feina ben feta, però també i molt especialment, per compartir la seva humanitat amb gran transparència i generositat.

Noia Pons

Ventura Pons la va dirigir en tres pel·lícules, convertint-la en una de les seves muses: encara molt joveneta al thriller La vida abismal (2007), a través del drama Miss Dalí (2018) i, finalment, en el festiu musical Be Happy! (2019). Pot ser que els espectadors més perspicaços de TV3 la recordin per les seves fugaces intervencions en algunes de les sèries icòniques de la cadena, com a Ventdelplà, Polseres vermelles i La Riera. El seu debut a la televisió va ser interpretant una cambrera a El cor de la ciutat .

També va destacar als escenaris, donant vida a personatges ben diferents, sent una de les seves interpretacions més destacades la de Ruth a Qui a casa torna, de Harold Pinter, que va interpretar en un muntatge del 2013.

Karme Màlaga era una dona d'intel·ligència privilegiada, culta i enormement creativa; parlava cinc idiomes amb absoluta fluïdesa, va treballar amb Jack Waltzer, coach particular sorgit del mític Actors Studio. La seva forma d'entendre i estimar l'actuació la van convertir en una actriu amb múltiples facetes i habilitats. Tot i això, la ceguesa amb què molts productors d'aquest país desaprofiten oportunitats com la de comptar amb les qualitats interpretatives de Karme Màlaga, van frustrar injustament la seva carrera. Karme estava dolguda per no disposar d'oportunitats a la seva estimada Catalunya, i no podia amagar la tristesa perquè TV3 no hi comptés per a cap dels seus projectes. La Karme va merèixer molt més, però sempre seguirà present en el record de tots aquells que l'hem admirat, dins i fora de qualsevol pantalla. DEP.