Muntatge amb una imatge d´Aitana Bonmatí durant una roda de premsa. A la dreta, una imatge amb Pep Guardiola durant una entrevista. A la part inferior esquerra una imatge de promoció del català

La defensa viral del català per part de Pep Guardiola i Aitana Bonmatí

La futbolista del Barça i l'entrenador del City reivindiquen l'ús del català

El dia de Sant Jordi no podia acabar millor pel poble català. TV3 va tenir la brillant idea d'estrenar un documental sobre la figura de la millor jugadora de futbol del món, la catalana Aitana Bonmatí, i fer-ho precisament per tancar les celebracions d'una jornada catalana tan especial, festiva i cultural.

L'emissió de Nits sense ficció d'aquest 24 d'abril ha comportat una repercussió que ha superat totes les expectatives. Va ser l'espai més vist a la seva franja horària, acumulant un total de 677.000 espectadors únics i un 19'7% de quota de pantalla, superant en 12 punts els seus competidors.

Aquest emotiu documental dirigit per Xavier Torres i Lliteras, Jesús Muñoz García i Santi Padró Navarro, té l'habilitat de compaginar aspectes personals i familiars de la brillant jugadora de Sant Pere de Ribes. Amb la notòria presència dels seus pares al capdavant i els seus amics de sempre del poble de tota la vida, on encara segueix residint, destaca també les aportacions solidàries d'Aitana, molt preocupada amb els problemes del món i especialment solidària amb refugiats i persones amb escassos recursos, cosa que demostra l'enorme humanitat que posseeix la llorejada futbolista.

Clar i català

A més de tot això, en aquesta peça única produïda per la televisió pública catalana, s'hi inclou la presència estel·lar de Pep Guardiola. L'actual entrenador del Manchester City anglès va tornar a donar mostres del seu sentiment culer i una gran inquietud per la llengua catalana. Aspectes amb què coincideix plenament amb Aitana. El documental també s'acosta a aquests capítols estel·lars a la cursa de la jugadora del Barça, com quan van guanyar la Champions al Philips Stadion d'Eindhoven, i durant  la gala de lliurament de la Pilota d'Or que va guanyar tan merescudament. En el discurs d'agraïment, va utilitzar l'anglès, el castellà i el català, el seu idioma i amb el qual se sent més còmoda.

Des de diversos sectors, van polemitzar amb ella per haver fet servir el català en un acte internacional com aquest. Però a l'Aitana no la faran callar, i menys si ho fa en català: “Quan tu et plantes allà, en un discurs tan important, vols fer-ne una part en català, les crítiques... A mi m'és igual, però les reps. I et dius, per què? Parlo anglès i no et diu res, oi? Si em vull dirigir a la meva família, al club, o a qui sigui, i dir-ho en català, ho diré”.

El tècnic de Santpedor s'ha mostrat completament a favor de tot el que ha exposat Aitana Bonmatí en relació amb el català i se'l notava a la cara que no podia estar més d'acord. Tots dos són dos grans representants de la llengua i la cultura catalana. Aitana va sentenciar amb veu alta i clara: "Costa entendre que ho tinguem de justificar. Tu a una persona que parla el castellà li dius per què parla en castellà? Qui som nosaltres per dir-li per què parla en castellà? És la seva llengua. I si pot parlar català collonut, ja està. No li direm nosaltres per què parla en castellà. Per què m'han de dir a mi per què parlo en català?