La salut de Joan Carles I, el rei emèrit d'Espanya, ha estat un tema que ha fet córrer rius de tinta els darrers anys. Recentment, les notícies sobre la seva última revisió mèdica a Vitòria han encès les alarmes. Joan Carles I, conegut per la seva robustesa - paraula que també fa servir ER per parlar de l'amnistia - en temps passats, ha enfrontat un declivi propi de l'edat que ha generat preocupació tant a la família com als seguidors. Els problemes de mobilitat i les repetides intervencions quirúrgiques han marcat un abans i un després a la vida de l'anterior monarca espanyol.
Des de la seva abdicació el 2014, Joan Carles I ha bregat amb diversos problemes de salut que han deteriorat la seva qualitat de vida. La seva situació actual no pinta bé per a l'actual resident a Emirats Àrabs, especialment després que els metges l'informessin que probablement passarà els últims anys de vida en una cadira de rodes. Aquest diagnòstic, encara que no inesperat a causa del seu historial mèdic i familiar, ha estat un cop dur per a l'exmonarca, que sempre ha estat molt actiu i reticent a acceptar les limitacions físiques.
El declivi de la salut de Joan Carles I va començar a fer-se evident el 2012, quan va ser sotmès a una operació de maluc d'urgència després d'una polèmica caça d'elefants a Botswana. Va ser quan va entonar el famós "lo siento, me he equivocado, no volverá a ocurrir". Des de llavors, ha hagut de sotmetre's a diverses cirurgies, inclosa una altra operació de maluc, intervencions a la columna vertebral i un reemplaçament de genoll.
A la seva mare li va passar una cosa semblant
Els antecedents familiars no juguen a favor seu. La mare de Joan Carles I, la reina Maria de les Mercedes, també va patir problemes de salut en els últims anys, incloent mobilitat reduïda. Aquesta predisposició genètica, combinada amb el seu estil de vida - diversos accidents esquiant en el passat han acabat fent efecte - li han passat factura.
Recentment, el rei conegut amb el malnom de 'El Campechano' ha estat rebent tractaments innovadors amb cèl·lules mare i plaquetes a una clínica de Vitòria, sota la supervisió del Dr. Eduardo Anitua , en un intent per millorar la seva mobilitat i qualitat de vida. No obstant això, aquests tractaments només poden alentir el deteriorament inevitable.
La possibilitat de passar els últims anys en una cadira de rodes és una cosa que el rei emèrit espanyol no vol acceptar. Per Joan Carles, això representa una derrota personal i una imatge que prefereix evitar tant sí com no. Ho va ser tot i els seus darrers anys no estan sent gens fàcils per a ell, ni a nivell de salut ni a nivell personal. La relació amb el seu fill està trencada - malgrat el teatret de la premsa del règim - i difícilment pugui tornar a viure a Espanya.