Muntatge amb una imatge de Mapi León durant una roda de premsa. A la dreta una imatge amb Mapi León amb la samarreta de la selecció espanyola

Tensió a les xarxes pel que ha fet la Federació espanyola amb Mapi León

Indignació per un tuit en l'aniversari de la gran futbolista del Barça

La futbolista aragonesa del FC Barcelona, Mapi León, és una de les grans ambaixadores del futbol -i per extensió de l'esport- femení. A la seva qualitat als terrenys de joc, s'hi afegeix la gran humanitat que desprèn i un to afable que sempre l'acompanya, convertint-se en una de les esportistes més estimades de l'actualitat.

Recentment ens fèiem ressò del 29è aniversari de la carismàtica jugadora del Barça i la seva manera de compartir la felicitat d'una data tan assenyalada amb la publicació dels sentits missatges que li professava la seva parella sentimental, la també jugadora de l'equip culer, Ingrid Engen. La gran jugadora noruega no va ser l'única a felicitar-la públicament, també ho van fer des del compte oficial a X (Twitter) de la Selecció Espanyola Femenina de Futbol, a la qual Mapi León es nega a participar a causa del vergonyós tracte i el menyspreu cap a les jugadores per part de la Federació Espanyola de Futbol.

Les supervivents del grup de les 15

Mapi és juntament amb les seves companyes Patri Guijarro i Clàudia Pina, les tres jugadores que es mantenen fermes en la seva decisió de no participar amb el combinat nacional espanyol, almenys fins que no s'erradiquin els comportaments i les estructures masclistes i discriminatòries evidents. Bravo per les tres! El 2022, un grup de 15 destacades jugadores van renunciar a la Roja, acusant de poc professionalisme la federació que dirigia un tipus com Luis Rubiales.

L'anomenat grup de 'Les 15′ van demanar a la federació espanyola que es comprometés a tenir un entorn més professional. “No pot ser que valgui anar a qualsevol condició a jugar l'Eurocopa. Volem guanyar-la, no jugar-la”, esmentava Alexia Putellas al seu moment. Mapi sempre ha estat una de les més intransigents cap a un tracte que considera abominable: "em perdré un Mundial per una cosa en què crec". Més persones com Mapi i menys directius masclistes, egoistes i que practiquen l'abús del poder amb un desvergonyiment impresentable.

L'inoportú i hipòcrita tuit de la Federació Espanyola sembla recrear-se encara més en la manca de respecte cap a jugadores com Mapi León. Alguns han aprofitat per seguir el fil del tuit i denunciar-ne el comportament:

Mapi León es va formar al Saragossa CFF, on va debutar a Primera amb 16 anys, va jugar a l'Espanyol la temporada 2013/14 i a la següent es va incorporar a l'Atlètic de Madrid. Es tracta d'una de les defenses més completes del món, podent actuar com a central o lateral pel costat esquerre. Destaca per la seva agressivitat, la bona sortida de pilota des del darrere i el domini del joc aeri, que li permet incorporar-se en accions ofensives. És molt tècnica i també té un perfil ofensiu quan l'equip ho necessita. Va formar part de la primera plantilla de la història del Barça en aconseguir la UEFA Women's Champions League. També va entrar a la història del futbol en obtenir el primer triplet de la història del club. Una esportista excepcional, els valors de la qual són innegociables.