Jove de cabells llargs i foscos amb un abric de pelfa marró mirant cap a un costat en un entorn urbà.

Candela Antón, Berta a 'Merlí', la seva professió actual i un missatge que ho canvia tot

L'actriu va participar en una entrevista a RAC1 amb Xavier Bundó

En només unes setmanes, la vida de Candela Antón ha captat una atenció renovada. Lluny de la interpretació que la va llançar a la fama fa deu anys com a Berta a Merlí, avui l'actriu transita camins ben diferents. Cada pas en aquest nou recorregut ha estat avalat per entrevistes, xarxes socials i podcasts, cosa que ens permet explicar una història íntima, ben documentada i molt inspiradora.

De Berta Prats a influencer acadèmica: la seva evolució personal

L'actriu catalana, que va interpretar Berta Prats a la sèrie Merlí (2015‑2018), va confessar sentir-se “molt tocada” després de l'impacte de la popularitat. Com ella mateixa ha expressat, “la fama és terriblement perversa” i la seva experiència com a jove actriu li va ensenyar que la sèrie va ser “una època de clarobscurs”. De manera conscient, va prendre distància de l'estereotip televisiu i va decidir buscar un propòsit que connectés amb la seva vocació original: l'antropologia.

Un entorn rural per créixer: la seva nova vida a Suècia

Des de fa aproximadament un any, Candela viu en un petit poble costaner a l'oest de Suècia amb la seva parella —amb arrels sueques— i la seva filla de dos anys. Buscaven tranquil·litat, natura i espai per criar en un ambient diferent de l'urbà i car de Barcelona. Allà, amb vistes a boscos i camps, ha trobat el refugi ideal per reactivar el seu amor per les ciències socials.

Dos homes estan asseguts en un automòbil, tots dos amb cinturons de seguretat posats, mentre que al centre de la imatge hi ha un cercle vermell que mostra un llit desordenat.
Carlos Cuevas a El Cotxe | 3Cat, Getty Images Pro, XCatalunya, sevendeman

Antropologia, divulgació i podcast: la seva feina actual

Antón ha reprès la seva passió per l'acadèmia: estudia Antropologia mentre col·labora amb National Geographic i la Fundació Palarq al podcast Desenterrando el pasado, que ja supera el milió de reproduccions i compta amb entrevistes a figures com Samantha Hudson, Flavita Banana o Ferran Adrià.

A xarxes com TikTok i Instagram (@candeliousfang) comparteix continguts sobre evolució, cultura i comportament humà, sumant centenars de milers de visualitzacions a Instagram. Un dels seus vídeos recents planteja la pregunta: “Pot modelar la cultura el teu cervell i els teus gens?”, explicant com la neuroplasticitat i l'epigenètica condicionen la nostra biologia.

Declaracions personals: renaixement, aprenentatge i redescobriment

Candela explica que mai va voler ser actriu; va ser un “hobby que se li va anar de les mans” que, gràcies a algú que va creure en ella, li va permetre provar sort. Tanmateix, l'experiència la va assecar emocionalment: “no érem meravellosos, és una feina com qualsevol altra”, va afirmar. Va ser llavors quan va sentir una necessitat vital: "potser sigui tan senzill com això: no estava trobant un lloc que em fes feliç"

Un missatge que ho canvia tot: visibilitzar el saber humà

Candela té una missió clara: normalitzar la divulgació científica, democratitzar l'accés al coneixement i trencar amb l'elitisme acadèmic. Com a antropòloga, considera essencial que la ciència “reverteixi en la societat”. El seu enfocament utilitza preguntes obertes com “Hi ha una altra manera de fer les coses?” per fomentar el pensament crític i per reflexionar