Muntatge amb una imatge de Jordi Basté durant una entrevista. A l'esquerra una imatge amb Ricard Ustrell durant la seva intervenció al programa "Al coche"

Les audiències donen un altre cop a Ricard Ustrell davant de Jordi Basté

Un líder indiscutible

La ràdio catalana i en català té a Catalunya Ràdio i RAC1 els seus dos màxims exponents. Totes dues tenen dos pesos pesants del periodisme al capdavant dels seus respectius programes matinals, l'audiència dels quals sol mesurar el lideratge d'una o altra.

En aquest sentit, l'emissora del Grup Godó continua mostrant-se intractable en el seu domini per conquerir l'audiència diària més gran a la franja dels matins. El gran responsable d'aquest lideratge consolidat des de fa uns quants anys és el director i presentador d'El món a RAC1, Jordi Basté. Des que el 2007 es posés al capdavant del programa en substitució de Xavier Bosch, el programa estrella de l'emissora ha liderat les dades d'audiència de Catalunya.

El gran competidor de Basté i El món a RAC1 és Ricard Ustrell i El matí de Catalunya Ràdio. Ustrell és un dels periodistes més influents de l'actualitat; tot i que només té 33 anys, ja s'ha convertit en el gran referent informatiu, tant de Catalunya Ràdio com de TV3, cadena on presenta el programa Col·lapse. El gran moment que travessa el periodista de Sabadell donaven esperances a l'emissora de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en la intenció de combatre el domini de Jordi Basté i RAC1. Però res més lluny de la realitat, perquè les darreres dades publicades indiquen que es manté la diferència de 300.000 oients entre un programa i altre: els més de 700.000 oients de Jordi Basté, davant dels 400.000 de Ricard Ustrell.

En el còmput global, Catalunya Ràdio ha incrementat els índexs d'audiència. Les xifres actuals indiquen que RAC1 continua sent l'emissora més escoltada pels catalans, amb 864.000 oients diaris, mentre que Catalunya Ràdio remunta considerablement i arriba fins als 626.000, augmentant en 35.000 respecte de les darreres dades de cinc mesos enrere.

Jordi Basté no té competència

En qualsevol cas, el més significatiu d'aquestes xifres és l'enèsima demostració del domini de Jordi Basté, periodista intocable a les ones catalanes. El periodista barceloní de 59 anys, guanyador de dos Premis Ondes i el Premi Nacional de Radiodifusió no té rival en la competència directa dels matins. Ustrell és l'última víctima de tots els presentadors que han passat per El matí de Catalunya Ràdio des que Basté s'encarrega d' El món a RAC1; des de Neus Bonet, a Laura Rosel, passant per Manel Fuentes i Mònica Terribas, tots i cadascun han perdut la batalla de l'audiència en benefici de Jordi Basté.

Amb admiradors i detractors, Basté s'ha convertit en la veu catalana dels matins, l'ambaixador d'una informació analitzada i compartida a través d'un estil molt personal i sense concessions. Basté acostuma a dir el que pensa i no sembla que, a hores d'ara, ningú no el faci canviar. Ara com ara pot estar tranquil, perquè els oients catalans el segueixen escollint per una gran majoria.