Muntatge amb una imatge de Karlos Arguiñano a l'espai "Cuina oberta". A la part superior dreta un emoticiona amb una mà i estrelles

Així va perdre Karlos Arguiñano la seva estrella Michelin

Un episodi històric a la carrera del cébere cuiner i el seu habitual sentit de l'humor

Karlos Arguiñano fa 25 anys que és al peu del canó de la televisió i la repercussió mediàtica, gràcies al seu personalíssim estil i un carisma inqüestionable, que l'ha convertit en un dels cuiners més famosos del país.

El cuiner basc de 75 anys, deixeble del mestre de la cuina Luis Irizar, sol aprofitar les seves aparicions televisives per explicar una infinitat d'anècdotes, que combina amb la metodologia de les seves elaboracions i la seva peculiar manera d'explicar acudits. Sempre alegre i xerraire, fa unes setmanes va recordar que als anys vuitanta se li va concedir una estrella Michelin, que després se la van treure. En realitat, la va mantenir durant 15 anys, en el període comprès entre 1982 i 1998.

“Me la van donar i me la van treure pel sol fet d'aparèixer a la tele”. Així de clar i contundent es va mostrar el cuiner durant el programa “Aruseros”. La polèmica va aparèixer quan el seu director, Alfons Arús, li va rebatre aquesta teoria amb una rèplica sorprenent: “Perquè t'ho treguin, tu has d'haver perdut qualitats”.

En qualsevol cas, en diverses entrevistes ha manifestat que no està gens obsessionat amb la consecució d'estrelles Michelin, tot i que va ser bonic disposar-ne una. Amb el seu sentit habitual de l'humor, conclouria la polèmica de la retirada de la seva estrella Michelin eloqüentment: “Ai! Quina enveja té la gent. Surts maco i no t'aguanten”.

El prestigi de Karlos Arguiñano s'ha mantingut inalterable i les empremtes de la “nova cuina basca”, que va fundar amb Juan Mari Arzak i Pedro Subijana segueixen sent considerades com un veritable punt d'inflexió dins de la història de la cuina i un episodi crucial per modernitzar l'art culinari.

L'impacte mediàtic de Karlos Arguiñano

A mitjan anys noranta, Karlos Arguiñano va publicar un llibre que continua sent de referència per a nombroses persones que el prenen com a inspiració per a les seves elaboracions culinàries. El llibre en qüestió és “Cuina de 10 amb Karlos Arguiñano”, “un gran receptari amb cuina casolana, sana i sense elaboracions que ens compliquin la vida”, segons les mateixes paraules del cuiner.

El propietari d'un cotitzat restaurant de Zarautz també ha despertat l'atenció mediàtica a través dels seus diversos comptes a les xarxes socials. El seu perfil a Instagram acumula més de 295.000 seguidors, una mica més de 366.200 a X (Twitter) i el seu canal de YouTube “Cuina oberta”, en què comparteix receptes fàcils i econòmiques, ja supera els 456.000 subscriptors.