Muntatge amb una imatge de Mònica López al programa Col·lpase de TV3. A l'esquerra, una imatge amb una promoció del català

VÍDEO: Així va aprendre català l'actriu Mònica López

El mètode curiós de l'actriu canària establerta a Catalunya

Actriu canària instal·lada a Catalunya des que tenia 17 anys, Mònica López, de 55 anys, és tot un exemple d'actriu compromesa i persona amb una vocació clara per a l'adaptació del seu lloc de residència. El de Mònica és un cas molt cridaner per a tots aquells que tinguin por a l'aprenentatge d'idiomes.

Durant una entrevista al programa Col·lapse de TV3, que dirigeix i presenta el periodista Ricard Ustrell, Mònica López ha fet gala de la seva innata simpatia, del seu estil mesurat i elegant, les característiques que l'han convertit en una de les grans intèrprets del país. Camaleònica com poques, Mónica López ha participat en algunes de les produccions nacionals més interessants dels darrers anys; o el que és el mateix, en pel·lícules del nivell d'A la ciutat (Cesc Gay, 2003) -que li va valer una nominació als Goya com a millor actriu de repartiment-, Que Dios nos perdone (Rodrigo Sorogoyen, 2016) i El Reino (Rodrigo Sorogoyen, 2018), i a les sèries Hierro (2019), Antidisturbios (2020) i Rapa (2022-2023). El 2004 va guanyar el premi a la Millor Actriu al Festival de Sitges, per la seva interpretació a L'habitant incert, de Guillem Morales.

Els teleespectadors de TV3, segur que encara la recorden com l'abril de Nissaga de poder (1996-1997), i posteriorment també participaria en altres sèries de la cadena pública catalana, com Jet Lag (2001-2003) i, encara que molt fugaçment, a Kubala, Moreno i Manchón (2014). En totes aquestes produccions, la Mònica López faria un gran ús del català, que ja havia après amb anterioritat. La Mònica és de mare alemanya, per la qual cosa també domina l'alemany, a més de l'anglès, el francès i el castellà. De fet, ha reconegut que li encanten els idiomes.

Una divertida manera d'aprendre idiomes

Durant la seva intervenció a Col·lapse ha compartit el secret del seu aprenentatge del català: “va ser un joc, va ser divertidíssim. Encara ara, després de més de 30 anys, quan he d'estudiar un text en català, em poso els fonemes sota les paraules perquè no se m'escapi ni una "s" sonora, ni una "s" sorda... i em diverteix molt fer-ho, la veritat". Mònica López és una dona que transmet una gran veracitat, molta transparència. Sota aquesta actriu de caràcter, s'hi amaga una persona amb una gran inquietud cultural i per l'aprenentatge. La seva manera d'aprofundir amb els idiomes és tota una representació de com el coneixement cultural i idiomàtic també pot ser molt divertit.