Muntatge amb la foto del Camp Nou i la figura del jugador del Bayern Munic Joshua Kimmich al centre

Gir de 180º al Barça amb Joshua Kimmich: La decisió de Flick, Laporta i Deco

L'entitat blaugrana feia anys darrere del futbolista alemany

El FC Barcelona travessa una etapa de transformacions profundes en l'àmbit esportiu i institucional, marcades per l'arribada de Hansi Flick a la banqueta i la nova fulla de ruta econòmica dissenyada per la directiva. El club ha assumit que mantenir una estructura salarial desorbitada és inviable i, per això, moltes operacions que abans semblaven possibles s'han descartat d'un cop de ploma. En aquest context, un dels noms que fins fa no gaire rondava l'òrbita blaugrana, Joshua Kimmich, s'ha esvaït completament de la llista de desitjos.

Durant les últimes temporades, el migcampista del Bayern Múnich havia estat vinculat en repetides ocasions al Barça, especialment quan Xavi Hernández exercia com a entrenador. Es veia en Kimmich el successor perfecte d'aquest perfil versàtil que podia brillar com a pivot, migcampista o fins i tot lateral dret en moments puntuals. No obstant això, la realitat actual del Barça és ben diferent de la que era en èpoques passades: el club viu subjecte a estrictes normes de “contenció econòmica”, amb l'objectiu d'ajustar balanços i no incórrer de nou en una massa salarial descontrolada.

Encara amb la designació de Flick com a nou tècnic, l'escenari no ha canviat ni un àpex pel que fa a la possibilitat de fitxar Kimmich. Es podria pensar que la sintonia entre l'exseleccionador d'Alemanya i el migcampista del Bayern —qui ha disputat 26 partits aquest curs (17 de Bundesliga, 6 de UEFA Champions League i 3 de Copa d'Alemanya), sumant 1 gol i 6 assistències en 2.340 minuts— podria acostar postures. No obstant això, Joan Laporta i Deco, responsables de la planificació esportiva, han conclòs que tant el preu d'un hipotètic traspàs com les altes pretensions salarials del jugador tornen inviable la seva arribada al Camp Nou. Kimmich, de 29 anys, manté un valor de mercat de 50 milions d'euros, havent assolit els 90 milions al febrer de 2021, i el seu contracte amb el Bayern s'estén fins al juny de 2025.

Joshua Kimmich en un entrenament
Joshua Kimmich en un entrenament amb el Bayern | @FCBayern

Enemic inesperat

La marxa de Xavi Hernández, paradoxalment, també ha influït en la recalibració de prioritats. S'ha optat per mirar cada vegada amb més deteniment a La Masia, apostar per canterans que puguin desenvolupar-se com a pivots o migcampistes, i promoure la competitivitat interna sense acudir a fitxatges estratosfèrics. Anteriorment, la figura de Kimmich resultava especialment apetible per a un entrenador com Xavi, que buscava un hereu de Sergio Busquets. Amb Flick, la postura és diferent: el tècnic germànic no veu imprescindible l'arribada del seu compatriota, conscient que el club ha de sanejar comptes i consolidar el bloc actual.

Per si no fos prou, les informacions de Fichajes.net apunten que el Real Madrid s'ha posicionat al capdavant de la pugna per l'internacional alemany. A això s'hi suma el presumpte interès d'altres gegants com el Manchester City o el PSG, tots ells disposats a afrontar les elevades condicions econòmiques que Kimmich exigeix. El propi futbolista prioritza la possibilitat de renovar amb el Bayern, on el seu lideratge i el seu compromís són indiscutibles, encara que reclama garanties esportives: vol un projecte ambiciós que li permeti seguir lluitant per la UEFA Champions League al més alt nivell.

Així les coses, i per sorprenent que pugui semblar, el Barça ha fet un gir radical en la seva política de fitxatges i es baixa de l'“operació Kimmich”. No hi haurà maniobres d'última hora ni ofertes de cessió amb opció de compra. Ni tan sols la presència de Flick, en teoria un gran valedor del migcampista, ha variat el que Laporta i Deco entenen com un moviment prohibitiu per a les arques blaugranes. El club, per ara, se centrarà en altres prioritats més acordes amb el seu pressupost, mentre Kimmich, a Múnich, decideix si prolongar el seu llegat allà o acceptar el repte d'un dels altres grans pretendents europeus.