Jugadors del Girona celebrant un gol

Un advocat mou fils per intentar que el Girona FC baixi a Segona

La UEFA investigarà un possible frau amb un fitxatge

A Girona s'ha declarat l'estat de felicitat màxima. Pel que fa al futbol, tot són somriures als voltants de l'estadi de Montilivi. I no n'hi ha per menys, la temporada de l'equip local està sent la més exitosa de tota la seva història.

Els gironins no només han aconseguit classificar-se per primera vegada per a competició europea, sinó que, a més, participaran a la Champions League, la considerada millor competició del món sencer. Això encara no s'ha confirmat de manera matemàtica, però només una utòpica catàstrofe d'última hora ho impediria. A més, aquest dissabte tenen una cita transcendental, el seu duel contra el Barça, clau a la batalla per la segona plaça de LaLiga.

Un dels grans causants d'aquesta eufòria inesperada a Montilivi és Artem Dovbyk. Els seus gols han empès el Girona a la fita i l'ucraïnès és actualment el màxim golejador de LaLiga. Tot i això, paradoxalment, podria ser el causant també que el club català rebi una sanció que provoqui el descens de l'equip, així com l'expulsió de qualsevol competició europea.

Artem Dovbyk i el possible frau amb el fitxatge

El problema rau en l'abonament del fitxatge de l'ariet ucraïnès. El Girona va fer el desemborsament més gran de la seva història amb ell i va pagar una xifra propera als 8 milions d'euros al Dnipro. La qüestió és que de la tramitació de tot aquest pagament se'n va encarregar el representant del jugador, Lyndovsky; i podia haver-ho fet de forma fraudulenta.

O així ho sospita, almenys, l'advocat Evgeni Kuzmin, que ja ha denunciat el cas davant la UEFA i ho ha explicat en profunditat al mitjà ucraïnès Sportarena. El denunciant sospita que el representant del jugador podria haver registrat una empresa jurídica a Estònia a través de la qual s'ha dut a terme el procés del pagament. I això podria haver permès evadir els impostos a Ucraïna.

Així ho explicava Kuzmin al mitjà anteriorment citat: "Segons el Registre Comercial d'Estònia, la seva empresa no va celebrar cap altre acord excepte pagaments d'agència per a Dovbyk. Tot i que se suposava que el pagament es realitzaria a favor de l'empresa ucraïnesa en comptes de bancs ucraïnesos, això no va passar i, molt probablement, els impostos no es van pagar a Ucraïna. Segons càlculs mínims, Ucraïna podria perdre una quantitat molt decent d'ingressos pressupostaris amb aquesta transferència".

L'advocat sospita que, arran d'això, "la UEFA pot imposar sancions a Girona, Dnipro ia l'agent Lyndovsky". En el cas dels clubs, podria suposar el descens de categoria i la prohibició de participar en competicions continentals, a més d'una multa. Si fos cert, a més, l'agent d'Artem Dovbyk perdria la llicència.

Al  Mundo Deportivo, tot i això, reneguen d'aquesta possibilitat, ja que afirmen que "el pagament a representants no està contemplat com a motiu de sanció de pèrdua de categoria ni de no participació a Europa en les normes de criteri econòmic de la UEFA". Sigui com sigui, la UEFA investigarà el cas i durant les pròximes setmanes s'aniran coneixent més detalls del cas. De moment, l'important és celebrar els èxits que han de venir a l'entorn del Girona.