Muntatge amb una imatge de la façana del Parlament de fons. En primer terme, a l'esquerra el diputat Ramon Abad, a la dreta la diputada Sílvia Orriols

El wokisme prepara la primera polèmica parlamentària contra Aliança Catalana

Els diputats electes d'AC seran assenyalats sigui quina sigui la seva decisió sobre la Declaració de tolerància zero

Aquesta setmana s'iniciaran al Parlament de Catalunya els procediments que estableix el Reglament i que donaran el tret de sortida a la XV Legislatura. Els nous diputats d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols per Girona i Ramon Abad per Lleida, recolliran l'acta que els acredita com a diputats de la formació "aliada", que acabarà integrada en el Grup Mixt.

La formació encapçalada per la batllessa de Ripoll s'ha mantingut aquest cap de setmana al marge del debat públic sobre la investidura dels dos candidats que han manifestat voler ser investits President de la Generalitat: per una banda Salvador Illa (PSC), guanyador de les eleccions, i per l'altra l'expresident Carles Puigdemont (Junts).

Serà doncs aquesta setmana que la Sílvia i el Ramon hauran de presentar a la Secretaria General del Parlament la documentació requerida per acreditar la seva elecció i que ja ha estat proporcionada per les respectives Juntes Electorals de Zona. Fet això, facilitaran la seva declaració d'activitats i béns, per, finalment, prendre possessió del càrrec en una sessió pública on han de prestar jurament o promesa de respectar la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Jurament o promesa per imperatiu legal

És molt probable que els diputats aliats utilitzin la fórmula tan coneguda del «sota imperatiu legal» que es fa servir quan es jura o es promet alguna cosa intangible o bé resulta ser una mera declaració d'intencions sense efectes pràctics. És imprescindible per accedir a qualsevol càrrec públic i cal recordar que la Sílvia és batllessa de Ripoll, i que per tant, el seu tractament protocol·lari serà el d'Il·lustríssima Diputada atès que ja gaudeix de la condició de càrrec públic i ja ha prestat aquestes obligacions.

Si això no fos suficient, aquí és on entra en joc l'anomenada Declaració de tolerància zero del Parlament de Catalunya, a la qual també hauran de fer front els diputats aliats aquesta setmana, ja que s'indicarà a la seva fitxa de diputat/da del web del Parlament si ha estat signada o no. Aquesta Declaració, segons l'última nota de premsa del Parlament relativa al resultat de les eleccions i publicada el 13 de maig, indica que es tracta d'un compromís institucional per combatre la discriminació i l'assetjament dins l'organització, és a dir, el Parlament de Catalunya. 

Imatge de l'interior del Parlament de Catalunya buit
Imatge de l´interior de l´hemicicle del Parlament de Catalunya | Parlament de Catalunya

Aquest compromís, emmarcat dins el Pla d'igualtat de gènere, busca garantir un entorn laboral lliure de sexisme i discriminació, incloent-hi la LGTBI-fòbia. S'especifica també que els diputats han de signar aquest compromís per demostrar la seva adhesió a aquests valors i assegurar una conducta adequada i respectuosa envers tots els membres de la institució.

Una normativa irrellevant creada per 3 precedents en partits processistes

S'afegeix que si no es signa es farà públic pels propis serveis de la cambra a la fitxa dels diputats disponible a Internet. El principal problema és que la declaració que s'obliga a firmar públicament no està disponible al web del Parlament i, per la formulació del lloc web, sembla que pertany a la XIII Legislatura.

Això serà un focus de crítiques públiques aquesta setmana ─i les generarà─ tant si Sílvia Orriols i en Ramon Abad signen com si no aquesta susdita Declaració de tolerància zero. És important recordar que, si hom obliga a prometre la Constitució Espanyola, que és la norma suprema del Regne a banda de l'Estatut de Catalunya per accedir a la condició de diputat, qualsevol reiteració normativa menor no escau.

A més, sobta que s'obligui a Sílvia Orriols i Ramon Abad a signar un protocol per assetjament sexual quan els únics incidents passats amb diputats que s'han excedit, i per als quals s'ha redactat la declaració, han estat de Junts (Pujol), ERC (Salvadó) i especialment la CUP (Arrufat). Aliança Catalana no hauria de signar aquest protocol, però sí que hauria d'exigir a Junts, ERC i la CUP que el signin.