Diversos concursants elaborant els seus plats

El concurs per escollir el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya

El pavelló de l'Oli de la capital de les Garrigues acull la quarta edició dels Premis Lladonosa

Un total de quinze alumnes de diferents escoles d'hostaleria de totes les quatre demarcacions competeixen aquest diumenge a les Borges Blanques per ser el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya dins el marc de la quarta edició dels Premis Lladonosa. La fase final del certamen se celebra al pavelló de l'Oli de la capital de les Garrigues on els estudiants demostren les seves habilitats culinàries davant del jurat.

Els Premis Lladonosa són iniciativa de l'Ajuntament de les Borges Blanques en homenatge al cuiner Josep Lladonosa per la seva tasca de recerca sobre la cultura gastronòmica catalana i tenen la voluntat de potenciar els estudis de cuina i sala i oferir oportunitats perquè els alumnes segueixin formant àmbit culinari.

Més de 30 alumnes d'una quinzena d'escoles de cuina de tot Catalunya han participat a les diferents proves i les dues semifinals del certamen celebrades el 15 de març passat amb alumnes de Girona i Barcelona i el 14 d'abril alumnat de Lleida i Tarragona. Finalment, han estat quinze els alumnes que participen a la darrera fase del concurs.

Concretament, vuit competeixen per ser el millor estudiant de cuina, mentres que la resta ho fan per ser el millor estudiant de sala. Els premis compten amb la presència de Josep Lladonosa, que ha explicat que en un context amb una carència de professionals al sector de l'hostaleria, el concurs "vol posar el seu gra de sorra amb aquesta necessitat". "Els guanyadors són persones ben preparades", ha dit.

A la mateixa línia s'ha expressat l'organitzador del certamen, Juan Sebastian. "Els premis són un escàner de talent", va assegurar. Així mateix, els premis Lladonosa tenen la voluntat de potenciar els productes de proximitat. De fet, els alumnes que han participat a la categoria de Cuina han elaborat un aperitiu basat en l´oli d´oliva de les Borges Blanques i un plat lliure al voltant de l´arròs. D'altra banda, els estudiants de sala han mostrat les seves habilitats amb l'elaboració de cafès, un còctel, el tall de pernil, el tiratge de cervesa, el servei de vi i el muntatge de taula.

Parla un dels participants

Aaron, estudiant de l'Escola d'Hostaleria del Vallès Oriental, ha explicat que participar al certamen li ha servit per aprendre a gestionar el temps ia confiar en les seves habilitats. "Estic content i orgullós del que estic aconseguint", ha dit. Per part seva, l'estudiant de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona Júlia Díaz ha dit "estar contenta per l'experiència" i ha assegurat haver après dels seus companys.

El jurat dels Premis Josep Lladonosa està compost per una quinzena de professionals com Sergio Torres, un dels germans Torres amb tres estrelles Michelin, el xef Pep Moreno i el mateix Josep Lladonosa, entre d'altres. Els guanyadors es donaran a conèixer aquest dissabte a partir de les cinc de la tarda. A banda d'un premi, els millors estudiants seran guardonats amb un contracte laboral.