Les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig passat van dibuixar un panorama en què els pactes semblen complicats. La victòria del PSC amb 42 diputats li permet tenir un cert marge, però Salvador Illa no té ni de bon tros assegurada la investidura. Els socialistes arribarien als 68 diputats, majoria absoluta, amb els vots d'ERC i els comuns. Una opció que depèn d'ERC. Els republicans passen per una greu crisi després de la patacada a les eleccions. Oriol Junqueras s'ha apartat temporalment de la Presidència del partit i serà Marta Rovira - pendent de l'aminstia, cosa que el PSOE sabrà fer servir a favor seu - qui lideri les negociacions dels republicans.
Esquerra Republicana és un partit que històricament ha tingut problemes interns i encara que en els darrers anys la disciplina imposada per Oriol Junqueras - mà de ferro amb guant de seda - i els èxits electorals del partit fundat per Francesc Macià han calmat les aigües, és imprevisible allò que pot passar d'ara en endavant.
Les altres alternatives no semblen viables
Altres alternatives del PSC, com el vot favorable de PP i comuns juntament amb l'abstenció de VOX, semblen pràcticament descartades. El PSC també ha assegurat que no facilitarà la investidura de Puigdemont. Junts, amb 35 diputats, no arriba a la majoria absoluta amb els escons d'ERC (20) i CUP (4). Els partits processistes es neguen a pactar amb Aliança Catalana encara que amb els 2 diputats del partit de Sílvia Orriols tampoc no arribarien als 68.
Amb aquest panorama, la possibilitat de repetició electoral és, avui dia, un escenari que no es pot descartar. El resultat podria canviar molt. Almenys així ho determina la primera enquesta postelectoral.
Una enquesta que ho canvia tot
El sociòleg @Sergi288 ha elaborat un sondeig amb 457 enquestes telefòniques realitzades entre el 15 i el 17 de maig, pocs dies després de les eleccions i en què es recullen les conseqüències de les primeres decisions dels partits polítics. Segons el sondeig, el PSC tornaria a guanyar les eleccions amb un 31'8% dels vots i entre 48 i 50 diputats. Salvador Illa creixeria gairebé 4 punts gràcies a rebre vot sobretot dels comuns i d'ERC. Un altre partit que experimentaria una clara millora és Junts. Els de Puigdemont creixerien 5'1 punts per situar-se al 26'7 % i entre 44 i 46 diputats.
La tercera força aquesta vegada seria el PP. Alejandro Fernández mantindria el seu percentatge de vot (10'9%) i podria guanyar entre 1 i 3 diputats fins a situar-se als 16-18. Aquesta situació, la de guanyar diputats malgrat no guanyar vots, es deu en part –com veurem més endavant– al fet que alguns partits queden fora o pràcticament fora de l'hemicicle i el repartiment beneficiaria el Partit Popular, entre d'altres.
En quarta posició se situaria ERC. Immersa en una greu crisi, la formació republicana perdria almenys la meitat dels seus diputats passant de 20 a 9-10. Amb un 7'9% dels vots, perdria gairebé 6 punts en percentatge. Els seus vots anirien a parar majoritàriament a Junts i PSC. El seguiria VOX amb un 6'3% dels vots i 7-8 diputats.
Els d'Ignacio Garriga es deixarien gairebé 2 punts i 3 o 4 diputats. Recordem que la formació ultradretana va aguantar respecte a les eleccions del 2021 gràcies a un creixement en zones amb una alta taxa d'atur i sota poder adquisitiu. A zones de classe mitjana alta i alta va perdre vots.
Aliança Catalana segueix creixent
Amb un 6% i creixent una mica més de 2 punts se situaria Aliança Catalana. La formació nacionalista guanyaria entre 4 i 5 diputats. Una repetició electoral permetria als de Sílvia Orriols consolidar-se al Parlament i formar grup propi. AC arribaria als 2 diputats a Girona, entraria amb 3 a Barcelona, conservaria el de Lleida i podria entrar a Tarragona.
Segons diversos estudis electorals realitzats després de les eleccions de diumenge passat, el partit fundat el 2020 per l'actual batllessa de Ripoll obté la major part dels vots en zones amb un percentatge elevat de persones treballant, la classe mitjana de tota la vida. Possiblement gent farta de la situació social i econòmica que viu Catalunya , especialment tenint en compte que els partits catalans no parlen dels seus problemes. El bonisme d'aquests partits i el discurs clar i directe de Sílvia Orriols també ha contribuït a l'èxit del partit nacionalista.
El wokisme, en hores baixes
A qui li anirien malament les coses és a la CUP. La formació anticapitalista continuaria baixant. Perdria un punt i mig respecte de les eleccions de fa una setmana i amb el 2'5 % dels vots es quedaria amb 1 diputat, el de Girona.
Pitjor li anirien les coses als comuns. Es dessagna. Els seus vots van en direcció al PSC. Jéssica Albiach passaria de 4 diputats a 0. No arribaria al 3% per Barcelona, circumscripció en què actualment concentra els seus diputats. La formació d'esquerres obtindria uns resultats molt pobres a la resta del Principat.
Tampoc no entrarien el PACMA amb l'1'1%, Ciutadans amb el 0'4% i Alhora amb el 0'3%.
Possibles pactes
En cas de repetició electoral i si es donessin aquests resultats, els pactes continuarien sent complicats. El més destacat és que el Tripartit no hi sumaria. La desfeta d'ERC i els comuns, malgrat la pujada del PSC, impedirien la suma. Els socialistes, això sí, podrien arribar a un acord amb el PP. Difícilment de govern, però sí d'investidura.
La suma de Junts-ERC-AC-CUP podria arribar fins als 64 diputats –ara en suma 61– però tant Junts com ERC com CUP van signar un document en què es negaven a arribar a acords amb la formació aliada.
A qui beneficia una repetició d'eleccions?
Si tenim en compte els resultats del 12M i aquesta enquesta, a qui convé més una repetició electoral és als partits que podrien configurar una majoria independentista. Actualment no sumen i és complicat que vagin a pitjor. Això sí, els canvis entre les formacions d'aquest bloc serien importants i la baixada que el sondeig anticipa a ERC fa pensar que finalment optin per facilitar un Govern encapçalat per Salvador Illa –encara que ells es quedin a l'oposició– per evitar un resultat que podria ser demolidor per al partit republicà.
Altres encerts de @Sergi288 a les enquestes
El sociòleg ha tingut un nivell elevat d'encerts a les enquestes de les darreres eleccions que s'han celebrat. Així es pot comprovar amb els sondejos de les eleccions basques i de les gallegues.
A les de diumenge passat no es va allunyar gaire, detectant algunes tendències com la victòria del PSC, la caiguda important d'ERC - encara que finalment va ser més gran que la pronosticada per totes les enquestes - l'entrada d'Aliança Catalana - encara que amb un punt menys del resultat final - o la victòria del PP davant de VOX.