A partir d'ahir dimarts es pot sol·licitar el vot per correu per a les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny. Es podrà realitzar fins al 30 de maig de forma telemàtica des del web de Correus o presencialment a qualsevol oficina postal. Entre el 16 d'abril i el 2 de maig, coincidiran oberts els terminis per demanar el vot per correu amb les eleccions al Parlament del 12-M. Per sol·licitar el certificat de forma telemàtica, l¡interessat ha dacreditar la seva identitat amb signatura electrònica.
I si s'opta per acudir presencialment a una oficina, cal tenir en compte que ho ha de fer personalment cada elector acreditant la seva identitat a excepció dels casos de malaltia o discapacitat. Per evitar cues, també podeu sol·licitar cita prèvia a través de l'app, el web de Correus o l'Oficina Virtual.
A partir del 20 de maig, les persones que hagin fet la sol·licitud rebran la documentació necessària per exercir el vot per correu. El termini per dipositar el vot per correu per a les eleccions europees s'acabarà el 5 de juny.
Per diferenciar el vot per correu de les eleccions al Parlament del 12-M i les europees del 9-J, Correos ha acordat mesures per distingir els dos processos. Les sol·licituds han de portar adherides una etiqueta de Parlament Europeu o Parlament de Catalunya, segons el procés electoral que correspongui.
Unes eleccions, les europees, amb poca participació
Les eleccions europees del 9 de juny del 2024 representen un procés democràtic crucial dins de la Unió Europea (UE), on els ciutadans dels Estats membres voten per triar els seus representants al Parlament Europeu. Aquest procés és fonamental per al funcionament de la UE, ja que el Parlament té un paper essencial a la legislació europea, la supervisió d'altres institucions i la definició del pressupost de la Unió.
Les eleccions al Parlament Europeu es duen a terme cada cinc anys i tots els ciutadans de la UE més grans de 18 anys (16 en alguns països) tenen dret a votar. Els mètodes de votació i els sistemes electorals poden variar entre els estats membres, però tots han d'assegurar un procés democràtic i just que reflecteixi adequadament la voluntat dels ciutadans europeus.
La majoria dels països utilitzen un sistema de representació proporcional, que assigna els escons al Parlament basant-se en la proporció de vots que cada partit rep. Això permet una representació més equitativa de les petites formacions polítiques. Alguns països fan servir el sistema de llista tancada, on els votants escullen una llista de candidats presentada per un partit, mentre que altres utilitzen llistes obertes, que permeten als votants influir en l'ordre dels candidats dins de la llista del seu partit preferit.
Les eleccions europees són, per “tradició”, les que menys participació solen registrar. Els ciutadans no s'acaben de sentir representats i veuen les eleccions com a llunyanes. En molts casos usen el vot com a càstig per al partit de Govern o per donar visibilitat a noves opcions. La irrupció de Podem el 2014 es va donar, precisament, en unes eleccions europees.