Jaume Collboni, Alcalde Barcelona, parlant durant un acte del PSC

Venedors no autoritzats generen conflicte i Collboni es carrega un mercat sencer

Nova polèmica a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona no renovarà a partir del març les llicències als participants del mercat de segona mà Flea Market, que se celebra un cop al mes al Raval, per "externalitats negatives" i "conflictes" que afecten els mateixos participants, als veïns dels entorns i usuaris de l'espai públic on es desenvolupa.

El districte de Ciutat Vella li ho va comunicar el 18 de gener passat per canviar les "dinàmiques" que hi ha a la zona, segons fonts municipals. Per la seva banda, els paradistes lamenten la decisió, veuen el seu futur "incert" i destaquen que el problema té a veure amb la presència de venedors no autoritzats aliens al Flea Market, un mercat "sostenible, històric i de vital importància" economia local" .

En un comunicat difós via xarxes, el Flea explica que fa tretze anys que existeix i es reivindica com un mercat "vital" per a més de 400 famílies al Raval des del 2010. Expliquen que l'origen del conflicte es remunta a la pandèmia, quan l'espai de què disposaven per fer el mercat es va reduir a la meitat i venedors ambulants no autoritzats van aprofitar l'espai alliberat per generar un mercat alternatiu que molesta els veïns.

Fleadonia mercadillo - Barcelona

Des de llavors, apunten, han estat col·laborant amb l'Ajuntament i les associacions veïnals i creuen que hi ha alternatives abans de cancel·lar el mercat de forma definitiva. L'Associació Mercat de Segona Mà, organitzadora del Flea, suggereix, per exemple, que es mantingui el Flea a la plaça Blanquerna amb seguretat privada, assumint-ne els costos; canviar la ubicació del mercat en un altre espai més controlat o bé obtenir una nova localització per fer els mercats en altres districtes de Barcelona.

Si la cancel·lació persisteix, diuen, sol·liciten un nou termini de tres mesos per trobar una nova ubicació i evitar així “greus perjudicis econòmics”. Finalment, criden a assistir a l'últim Flea, programat el dia 11 de febrer a la Plaça Blanquerna.