Imatge de la celebració de l'Any Nou Xinès a Barcelona

Comença l'any nou xinès: Quin animal és?

Vídeo de la festa a Barcelona

Barcelona ha acollit la celebració del nou xinès, que aquest any ha estat designat com l'any del drac. Com ja és tradició, els carrers de la capital catalana s'han omplert de dracs, figures i danses pròpies de la cultura popular xinesa, i també de la catalana, per donar la benvinguda al nou any, la festivitat més important de la comunitat xinesa a tothom.

L'inici de la festa ha estat al Parc de l'Estació del Nord, on amb el toc d'un gong s'ha donat el tret de sortida a la cercavila, que ha desfilat pels carrers de l'entorn de l'Arc de Triomf. Hi han participat una trentena d'entitats i agrupacions. Precisament va ser davant d'aquest monument on va acabar la rua i es va poder veure una mostra de figures i balls tradicionals. Més d'una trentena d'entitats i agrupacions han posat el granet de sorra per lluir la cercavila de celebració de l'any nou xinès.

La desfilada ha comptat amb figures i danses tradicionals xineses, però també elements propis de la cultura popular catalana. Així, mentre els espectadors han pogut gaudir de mostres de tai-txi i de kung-fu, així com dels moviments de diversos dracs de la Xina, també han vist passejar el Drac de Ciutat Vella, grups de diables i colles castelleres.

La desfilada va començar a les 11 del matí al Parc de l'Estació del Nord i va desfilar pels carrers de l'avinguda de Vilanova, Ribes, Nàpols, Ausiàs March i el passeig de Sant Joan, per acabar desembocant a l'Arc de Triomf, on s'ha tancat l'espectacle amb una mostra de balls i danses tradicionals davant de milers de persones. Més enllà d'aquesta cercavila, durant tot el dia s'han programat diversos actes de cultura tradicional xinesa, com ara balls, danses tradicionals o demostracions de kung-fu.

Chinese New Year in Barcelona 2024 | Parade Year of the Dragon ?

A més, al passeig Lluís Companys s'hi ha instal·lat una fira gastronòmica i cultural amb diversos plats tradicionals de la cuina xinesa. En aquesta jornada festiva hi participen un miler de persones provinents de més de 65 federacions i entitats xineses de Catalunya i també d'entitats i associacions catalanes.

A la celebració hi han assistit el tercer tinent d'alcalde i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle; el quart tinent d´alcalde i regidor districte de l´Eixample, Jordi Valls; i la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida. A més, hi ha participat el cònsol general en funcions del Consolat de la República Popular de la Xina, Hu Aiming.

L'any del Drac de Fusta

El 2024, o 4722 segons la cultura xinesa, s'ha designat com l'any del drac, seguint l'esquema cíclic del zodíac xinès. Segons l'astrologia xinesa hi ha dotze signes que es representen amb dotze animals i cada any lunar correspon a un animal. Segons aquesta creença, l'animal en qüestió transmet les seves característiques a la personalitat dels qui van néixer sota el signe. Aquest any s'ha designat com a any del drac, que segons la cultura xinesa simbolitza honor, poder i prestigi.

A més, cada any els animals de l'horòscop xinès estan associats a un dels cinc elements -aigua, fusta, metall, terra o foc-. L'any 2024 l'element que el marcarà serà la fusta, que afirmen que simbolitza imaginació, adaptabilitat, progrés i energia vital.

10 anys d'any nou xinès a Barcelona

La celebració del nou xinès se celebra des de fa deu anys a Barcelona. A la capital catalana hi viuen més de 20.200 persones d'origen xinès. De fet, la xinesa és la quarta nacionalitat més gran resident a la ciutat de Barcelona.