Vista aèria del pantà de Sau

La proposta del Govern espanyol per portar aigua de València a Catalunya

Ribera truca al president de la Generalitat valenciana per traslladar-li el plantejament

El govern espanyol planteja portar amb vaixell a Catalunya aigua dessalinitzada de Sagunt Ribera i Mascort es reuneixen dilluns a Barcelona per abordar la crítica situació de sequera La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, plantejarà al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, la possibilitat de portar amb vaixell a Catalunya aigua dessalinitzada a la planta de Sagunt, al País Valencià, segons va avançar 'El Confidencial'. Es faria a través del Port de Barcelona, ​​que ja està llest per rebre aigua amb vaixells. El mateix president de la Generalitat valenciana va confirmar en declaracions a ABC una trucada de Ribera en aquest sentit, i el Ministeri va confirmar posteriorment el contacte.

Ribera i Mascort es reuneixen dilluns a Barcelona per abordar la crítica sequera que pateix Catalunya. El sistema Ter-Llobregat va entrar en emergència divendres passat. La planta de Sagunt està gestionada per Acuamed, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica. El president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, ha confirmat el plantejament del govern espanyol, que la mateixa ministra li ha comunicat i que ell accepta com una mostra de “solidaritat entre regions”.

"Estic a favor de la solidaritat hídrica entre regions, que l'aigua dessalinitzada tingui un ús prioritari i gairebé exclusiu per a emergències de consum de boca, no per a regadiu", ha indicat en declaracions al diari ABC. Mazón també ha explicat que li ha plantejat a Ribera l'emergència a l'Albufera, i li ha demanat que garanteixi que aquesta sobreexplotació de la dessalinitzadora de Sagunt no afecti la salmorra. Posteriorment, fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica van confirmar la trucada de Ribera a Mazón traslladant-li el plantejament de Sagunt.

Les mateixes fonts han destacat la "sintonia i esperit de col·laboració en un assumpte tan seriós com la sequera". El conseller Mascort ja va apuntar dimarts passat que la relació amb el ministeri "és molt fluida", i va detallar que, entre els temes que posaran sobre la taula, hi ha la possible arribada d'aigua d'altres llocs de l'Estat.

"La col·laboració és màxima i segur que trobarem la fórmula perquè, si cal, portem aigua", ha indicat. Sobre l'arribada de vaixells carregats d'aigua, el conseller ha recordat que el Govern treballa des de fa mesos en aquest escenari i manté contactes amb navilieres, per assegurar-ne la disponibilitat, així com amb diversos territoris, amb l'objectiu que el país "estigui llest" en cas que sigui necessari. "No és tan rellevant d'on ve, sinó que ho tinguem tot preparat", va defensar. Alhora, ha assegurat que es tractarà d'una "solució d'emergència" que subministrarà aigua a infraestructures crítiques, com ara els hospitals. En tot cas, això no passaria abans de l'estiu.