Presentadors de 3CAT en un escenari

TV3 fa cas a una històrica petició dels teleespectadors

Una decisió que ha estat molt celebrada a les xarxes socials

3Cat reobrirà la delegació de Perpinyà al febrer i ho farà amb Laura Bertran com a nova delegada. Bertran és nascuda a Perpinyà i és llicenciada en llengua catalana per la Universitat de Perpinyà. Durant 20 anys ha treballat de periodista a diversos mitjans catalans i ha estat la veu de ràdio Arrels, l'emissora generalista més veterana de la Catalunya del Nord que té com a missió promoure la consciència catalana entre la població nord-catalana i fomentar l'ús de la llengua.

L'equip de Girona continuarà reforçant la nova delegació quan l'actualitat ho requereixi. A la darrera dècada sense una presència permanent a Perpinyà, la cobertura informativa de la Catalunya del Nord s'ha fet amb les redaccions de Catalunya Ràdio i TV3 a Girona. Durant els darrers anys han estat diverses les campanyes, especialment en xarxes socials, les que han demanat que es prengués aquesta decisió.

Una delegació molt simbòlica

La història de TV3 a Catalunya Nord està intrínsecament lligada a la història més àmplia de la televisió en català i a l'evolució sociopolítica de la regió. TV3 és una cadena pública pertanyent a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i va començar les seves transmissions el 10 de setembre de 1983, tot i que no va tenir una programació regular fins al 16 de gener de 1984. Des de llavors, ha tingut com a objectiu oferir una programació generalista per a tots els públics, amb un èmfasi particular en la producció pròpia i en la promoció de la cultura i la llengua catalanes.

TV3 no només s'ha limitat a emetre a Catalunya, sinó que la cobertura s'ha estès a altres territoris de parla catalana com el Principat d'Andorra, les Illes Balears, Catalunya Nord i la Franja de Ponent. A Catalunya Nord, la cadena ha tingut un paper important en la promoció de la llengua catalana, malgrat els reptes que ha enfrontat a causa de la política lingüística a França. Durant el segle XVIII, per exemple, hi va haver una forta repressió contra el català a la regió, i la llengua catalana ha hagut de bregar amb diverses dificultats fins al segle XX, quan va començar a ensenyar-se en algunes escoles des del 1973.

En els darrers anys, TV3 ha tingut una presència important a Catalunya Nord a través de programes i documentals que aborden temes relacionats amb la llengua i la cultura catalanes. Un exemple d'això va ser el documental "Catalunya Nord: el català, a judici", que va liderar les audiències a la nit d'emissió, reflectint l'interès de la població per aquests temes.

La presència de TV3 a Catalunya Nord també ha experimentat períodes d'interrupció, com quan es van desmuntar els equips a Perpinyà el 2013 per retallades. L'històric delegat en aquesta zona va ser Pere Codonyan.

Un compromís amb la llengua

La trajectòria de TV3 a Catalunya Nord ha estat un reflex del compromís amb la promoció de la llengua i la cultura catalanes, així com de l'adaptació a les circumstàncies polítiques i econòmiques al llarg de les dècades. La cadena ha mantingut la seva popularitat i rellevància, liderant l'audiència a Catalunya durant uns quants anys consecutius i adaptant-se als canvis en el panorama mediàtic i cultural.