Imatge de l´exterior d´una fàbrica Danone

Així serà la sortida de Danone de Catalunya: 157 treballadors afectats

L'empresa, això sí, garanteix que mantindrà a Catalunya un mínim de llocs de treball

Danone ha avançat els treballadors que vol portar la producció de Parets del Vallès a les altres dues fàbriques d'Espanya i Bèlgica. Segons relaten els sindicats, el 90% dels productes -basats en llet de vaca- es passaran a fabricar a Madrid o Aldaia (València) mentre que el 10% restant -productes vegetals- es realitzaran a Bèlgica. La firma ho ha exposat als sindicats durant la reunió del comitè intercentres d'aquest divendres.

"Era una trobada per formalitzar l'inici del cessament o el traspàs, i no esperàvem que parlessin obertament de deslocalització", apunta a l'ACN el president del comitè a Parets, Jordi Barragan (UGT). Fonts de Danone ressalten que mantindran a Catalunya les oficines centrals, el centre de recerca i la planta d'embotellat. L'empresa ha tornat a argumentar el tancament de la fàbrica de Parets per motius organitzatius i de caiguda de la venda dels productes que es fan a aquesta planta. En aquest sentit, la intenció és traslladar la producció a altres centres per optimitzar la infraestructura, segons asseguren els sindicats sobre la base de l'exposat sobre la taula a la reunió d'aquest divendres al matí.

"No ho donen 100% per fet, però recalquen que treballaran per traslladar la producció", diu el president del comitè. Barragan assegura que "veure els directius parlar obertament de deslocalització ha estat una sorpresa". El comitè insisteix a defensar que la planta de Parets pot continuar la seva activitat. "Podrien portar aquí la fabricació d'altres productes en comptes de venir i disparar-nos", diu Barragan, que lamenta que "l'empresa no té cap interès a buscar una solució". Després que Danone hagi plantejat portar la producció a Madrid oa Aldaia, Barragan apunta que caldrà obrir l'escenari de les recol·locacions durant els propers dies.

Problemes per l'edat de la majoria de treballadors

Avisa que seran converses "molt complicades" perquè, dels 157 treballadors, només una trentena tenen més de 55 anys i poden aspirar a una pre jubilació. De la resta, una quarantena són més joves de 40 anys, mentre que el gruix de la plantilla el formen gent d'entre 40 i 55 anys, “una edat molt difícil per trobar feina”.

El comitè negociador de Parets del Vallès i la direcció de Danone començaran a parlar del futur de la plantilla a les reunions previstes per dimecres i dijous de la setmana que ve. Preguntat sobre la convocatòria de manifestacions o aturades, Barragan diu que els treballadors estan a l'aguait de l'avenç d'aquestes converses i, si s'embussen, "estaran a punt pel que sigui".

Per part seva, Danone declina donar informació sobre els detalls fets públics pels sindicats. La companyia relata que la trobada d'aquest divendres s'ha celebrat "en un clima cordial" i diu que els directius han "reforçat el compromís" de mantenir la presència de Danone, "tant a Espanya com a Catalunya". "Tenim un compromís absolut", reafirmen les fonts consultades, en relació amb la resta de centres de treball que la companyia té al territori, com són les oficines i el centre de recerca de Barcelona, ​​i la planta d'embotellament de Sant Hilari Sacalm.