Pedro Sánchez va escenificar un acord amb el Marroc el febrer del 2023, cosa que aventurava l'inici d'unes relacions de cooperació entre els dos països. Ho va fer en el marc de la XII Reunió d'Alt Nivell entre tots dos països entre tots dos països i on un dels punts estrella era la immigració.
En aquest sentit, Sánchez va acordar amb el govern marroquí que continuarien treballant perquè les duanes comercials a Ceuta i Melilla continuïn obrint-se de forma ordenada i progressiva fins a aconseguir la plena normalització del pas de persones i de mercaderies.
En aquest sentit Sánchez es va vanagloriar de l'acord aconseguit amb el país veí afirmant que: "Aquestes són les bases que es mereixen dos països com el Marroc i Espanya" , va assegurar el president Sánchez. "Dos països que són molt més que veïns i que miren cap al futur amb el desig compartit d'assolir les aspiracions dels nostres pobles i d'aconseguir l'encaix definitiu entre els nostres dos països".
La política migratòria pren més forma
Però la política migratòria entre els dos països s'ha aguditzat les últimes hores quan s'ha fet públic un document en què s'explicita que el Marroc deixarà d'acceptar repatriacions per part d'Espanya des del març del 2024.
Per si no n'hi hagués prou, la mesura adoptada pel Marroc i amb el vistiplau d'Espanya comportarà que els immigrants indocumentats que ingressin a Espanya podran tenir tots els drets en matèria de sanitat i serveis bàsics . És a dir, de l´estat del benestar que ha construït durant molts anys la població autòctona.
Catalunya, una de les més afectades per la immigració
Catalunya està sent, sens dubte, un dels territoris que estan rebent més immigració marroquina, fet que tots els partits han passat per alt i que Aliança Catalana ha posat el crit al cel.
La seva líder, Sílvia Orriols, ha manifestat que sense la independència d´Espanya i la creació d´un estat català no s´aconseguirà tallar la sagnia d´immigrants que arriben del Marroc, amb la inseguretat que comporta i la pèrdua d´identitat de la població autòctona.
I tot això, en el marc d'una política molt marcada del govern Sánchez de reconèixer l'estat de Palestina , i de lluitar per la causa musulmana sent Espanya el país d'apadrinament de tota la població magribina, i on Catalunya continua sent una de les grans receptores.
El fet que cap indocumentat havent comès un delicte pugui ser repatriat al Marroc obre una nova dimensió en la relació de vassallatge i submissió de Pedro Sánchez amb el Rei Mohamed VI que AC està denunciant i combatent des de les institucions i que fa obrir els ulls cada vegada més gent de la necessitat de blindar les fronteres per acabar amb la inseguretat i el col·lapse dels serveis públics.