La repetició electoral és una cosa que ara per ara no es pot descartar. És evident que fins passades les eleccions europees no hi haurà novetats ja que als partits no els interessa mostrar les seves cartes per evitar perdre vots en unes eleccions que ja de per si tindran poca participació.
Un cop passi el 9 de juny, data de les eleccions al Parlament Europeu, es veuran més moviments. De fet, l'endemà es constitueix el Parlament. La primera lluita serà a escollir la Presidència i els membres de la Mesa. Encara que les aliances que es produeixin no necessàriament s'han de repetir a la investidura a la Presidència de la Generalitat, sí que podrien donar pistes.
O Illa o eleccions: Tot depèn de la decisió d'Esquerra Republicana
Ara mateix només hi ha dues opcions. O Illa és president de la Generalitat o hi ha noves eleccions. Els partits processistes no sumen (es queden en 59 diputats) i tampoc assolirien la majoria amb els 2 vots d'Aliança Catalana, la formació nacionalista a qui han atacat per totes bandes. Fins i tot han arribat a signar un acord per no pactar-hi.
La clau la té ERC. El partit liderat de forma interina per Marta Rovira després de la pseudodimissió d'Oriol Junqueras ha de decidir entre donar suport a Salvador Illa , dins del Govern o des de fora, o bé votar-hi en contra. D'aquesta manera es forçaria la repetició electoral. Facin el que facin, queden en una situació molt complicada.
No se sap què passarà, però si es va coneixent què podria passar si hi ha repetició electoral. Els moviments són constants i els resultats serien molt diferents dels que vam veure el 12 de maig passat. O això almenys diuen algunes enquestes postelectorals.
Clara victòria de Junts en escons
El sociòleg Sergi288 ha presentat els resultats actualitzats del tracking que està fent des del final de les eleccions. Amb una mostra de 651 enquestes telefòniques determina que la participació estarà entre el 55 i el 57%. Les eleccions les guanyaria el PSC a vots (26'8 %) però seria Junts el guanyador en escons. Els de Puigdemont, amb un 26%, arribarien als 45-47 diputats pels 38-42 del PSC.
La tercera força seria el PP, amb un fort increment respecte al darrer sondeig i respecte les eleccions. Alejandro Fernández obtindria el millor resultat de la història dels populars en unes eleccions al Parlament. Un 15'6% dels vots, que suposarien entre 21 i 23 diputats. El PP pesca a can PSOE si tenim en compte el resultat del darrer sondeig.
Lluita per la quarta plaça
Més lluny hi hauria una lluita per la quarta posició entre VOX, Esquerra Republicana i Aliança Catalana. Amb un 7'5% i 8-10 diputats, la llista que encapçala Ignacio Garriga tindria ara mateix aquesta plaça. El segueix de prop ER, amb un 6'9% dels vots i 7-8 diputats. L'enfonsament del partit que fins ara tenia la Generalitat és evident. De 33 diputats a 20 el 12M i ara els 7-8 de l'enquesta, que deixarien Aliança Catalana a punt del sorpasso. Els d'Orriols obtindrien un 5'8% i 5 o 6 diputats, fins a 4 més dels que en tenen ara.
Els comuns amb prou feines obtindrien 3 diputats –ara en tenen 6– i la CUP seria extraparlamentària amb tot just el 2'2 % dels vots. Tampoc entrarien Ciutadans i Alhora.
Forts canvis en menys d'una setmana
En comparació de l'enquesta que Sergi288 va publicar fa menys d'una setmana, el PSC perdria 5 punts. Junts baixaria 7 dècimes. El PP creixeria 4'7 punts. VOX també guanyaria suports amb 1,2 punts més. ERC es deixa un altre punt. Aliança Catalana perd 2 dècimes. Els comuns guanyen 1'3 punts i la CUP perd 3 dècimes.
Una enquesta fiable
Sergi288 no acostuma a fallar. El seu percentatge d'èxit a les eleccions del 12M va ser del 92%. A les eleccions basques i gallegues va tenir una taxa fins i tot més gran d'encert, del 96 i el 98%.