En el seu primer mes de mandat, el govern de Salvador Illa ha deixat clar que la seva agenda política està més alineada amb la repressió i el control que amb la governança efectiva per al benestar dels ciutadans de Catalunya. Des del dia de la seva investidura, el passat 8 d'agost, hem assistit a una sèrie de decisions i esdeveniments que, lluny de millorar la situació del país, han aprofundit la divisió i la conflictivitat social, tot mentre es consoliden els mecanismes de control i repressió.
La nova legislatura ha començat de la pitjor manera possible, amb les imatges dels Mossos d'Esquadra gasejant manifestants pacífics a les portes del Parlament. Aquest acte de violència institucional, en el primer dia del nou govern, ha estat un preludi del que vindria després.
La posterior cacera fallida de Carles Puigdemont, amb un operatiu policial desmesurat que va ridiculitzar la policia catalana a ulls de tothom, no només va evidenciar la incompetència operativa del govern, sinó també la seva obsessió amb la repressió política.
El "sottogoverno" d'Illa, amb la creació de dues noves conselleries i un increment d'alts càrrecs, exemplifica l'endollisme i el nepotisme que caracteritzen aquest govern. Persones com Javier Vilamayor, Jaume Duch, la germana de Jaume Collboni i la parella recentment dimitida Sílvia Paneque han estat nomenades en llocs clau, reforçant la xarxa d'interessos personals que sustenta aquest executiu.
Descontrol al carrer: Els apunyalaments són constants
Aquest primer mes de govern ha estat marcat per un augment de la violència als carrers, amb un balanç d'agost que comptabilitza 46 apunyalaments, amb 43 ferits i 3 morts, segons l’@apunyalometre. Mentre tot això succeïa, el president Illa se n'anava de vacances a Lanzarote, deixant la gestió de la seguretat en mans de Josep Lluís Trapero, restituït per tercera vegada al capdavant dels Mossos d'Esquadra. Aquesta decisió ha generat un profund malestar entre sectors policials, independentistes i de la societat civil catalana.
En l'àmbit de la salut, Illa ha reprès la seva faceta de ministre, anunciant la gestió de la nova pandèmia de la verola del mico, mentre manté obertes les fronteres a una immigració massiva que agreuja els problemes socials del país. La situació es veu agreujada pel fet que la ministra Montero ha confirmat que el pacte amb ERC no inclou ni un concert econòmic ni una reforma real del sistema de finançament, deixant clar que Catalunya seguirà patint l'espoli fiscal.
Es confirma la multa a Sílvia Orriols
Una altra mostra de la deriva repressiva del govern ha estat la ratificació de la multa de 10.001 euros a Sílvia Orriols, batllessa de Ripoll i diputada d'Aliança Catalana, per haver expressat la veritat incòmoda que "l'islamisme és incompatible amb els valors occidentals". Aquesta sanció és un clar atac a la llibertat d'expressió i un intent descarat de silenciar les veus dissidents.
A més, el govern ha imposat símbols espanyols al Parlament, nomenat Cristina Farrés, exdirectora de Crónica Global, com a cap del gabinet de comunicació, i Francesc Trillas, un declarat antiindependentista, com a secretari d'Afers Econòmics.
En aquest context, Aliança Catalana emergeix com l'única força capaç de plantar cara a aquest règim repressiu. La seva determinació en defensar els drets i llibertats dels catalans i exposar les contradiccions i abusos del govern Illa ofereix una esperança real per a tots aquells que se senten abandonats i traïts per les elits polítiques de Barcelona.
Aquest dijous, el Ple del Parlament promet un dels moments més intensos i esperats, amb la intervenció de la diputada Sílvia Orriols. Les seves intervencions sempre han estat contundents, i aquest dijous no serà una excepció. Amb una combinació d'anàlisi crítica i una retòrica desafiant, la líder d'Aliança Catalana buscarà desemmascarar les deficiències del govern Illa i presentar-se com a alternativa en un moment crític per a la Nació catalana.
El Ple esdevindrà un escenari clau on Orriols no només qüestionarà l'eficàcia i l'ètica del nou govern, sinó que també reafirmarà la posició d'Aliança Catalana com una força política que no es deixa intimidar i que està disposada a combatre amb fermesa les injustícies que pateixen els catalans. Tot apunta que la intervenció d'Orriols serà un dels moments àlgids de la sessió, amb el potencial de marcar un abans i un després en aquesta legislatura.