La Diada de Sant Fèlix, reconeguda com una de les cites més rellevants del calendari casteller, va estar marcada aquest any per un greu accident.Una nena de la canalla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls va resultar ferida quan el 4 de 9 sense folre que construïen es va desplomar, provocant la seva evacuació en helicòpter en estat greu.
L'incident va interrompre la jornada, deixant preocupació a la plaça de Vilafranca. La menor va ser operada d'urgència trobant-se estable, tot i que la seva evolució havia de ser clau en les pròximes 48 hores. La colla i la seva família van demanar el màxim respecte mentre esperaven la recuperació de la jove castellera.
La nena castellera està tenint una evolució "bona i ràpida"
Les últimes informacions que arriben són que la castellera accidentada està tenint una evolució "molt bona i ràpida". Segons han informat en un comunicat l'entitat vallenca, la família de la menor i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), la nena ja ha sortit de l'UCI i ha estat traslladada a planta a l'hospital Sant Joan de Déu, "un senyal clar de la seva notable recuperació".
"Aquest resultat favorable ha estat possible gràcies a l'atenció immediata i efectiva dels serveis sanitaris de plaça, així com a l'excel·lent equip i tracte sanitari de l'hospital", han destacat. Així mateix, han remarcat "la importància cabdal" de l'ús del casc casteller, que en el cas de la caiguda de la Vella "va complir la seva missió de manera efectiva" i va ajudar "a minimitzar les conseqüències de la caiguda i garantint un pronòstic molt més favorable".
A la vegada, la CCCC i la seva àrea mèdica treballen "per analitzar detalladament l'incident ocorregut" per tal d'entendre millor les circumstàncies de la caiguda, "valorar les mesures de seguretat existents i identificar possibles millores per minimitzar riscos en el futur".
El castellers, una tradició catalana
Els castellers representen una tradició catalana arrelada que simbolitza la força, l'equilibri i la col·laboració en comunitat. Aquesta pràctica cultural ha evolucionat al llarg dels segles, esdevenint un element distintiu del patrimoni català, que uneix les generacions i crea un sentit de pertinença. Les estructures humanes que es formen són una mostra identitària del sentiment català.
No obstant això, la construcció de castells comporta un risc considerable, especialment per als membres més joves i petits que pugen fins als nivells superiors. Tot i les mesures de seguretat implementades, les caigudes poden provocar lesions greus, recordant-nos constantment la perillositat inherent d'aquesta tradició.