L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha emès un comunicat aquest dilluns en què acusa ERC d'haver "culminat el seu trencament amb l'estratègia unitària" de l'independentisme "seguida des de la sentència de 2010 del Tribunal Constitucional contra l'Estatut". L'entitat creu que la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat forma part de la "política fracassada" dels tripartits presidits per Pasqual Maragall i José Montilla i "tornarà a fracassar".
Segons l'ANC, les competències actuals del Parlament i la Generalitat "no permeten afrontar els grans reptes nacionals, econòmics i socials" de Catalunya, que només es poden resoldre "fent triomfar la República Catalana", asseguren.
El comunicat també fa referència al retorn i posterior fugida de Catalunya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Considera que "va eclipsar la sessió d'investidura" d'Illa i va humiliar "profundament" els mitjans de comunicació espanyols i el Tribunal Suprem. "La persona que els havia posat en evidència davant les justícies democràtiques europees se'ls havia tornat a escapar de les mans", assenyala.
Així mateix, l'ANC ha criticat l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquell dia, fa més d'una setmana, amb un dispositiu "per congraciar-se amb la més alta judicatura espanyola abans que respectar la democràcia". L'entitat retreu a la policia catalana l'ús de gas pebre contra manifestants "que de manera no violenta volien penetrar al parc de la Ciutadella" i que activés l'operació gàbia, pensada per capturar terroristes, per intentar enxampar Puigdemont.
Lluís Llach, líder de l'Assemblea Nacional Catalana
El cantaudor i activista Lluís Llach és president de l'Assemblea Nacional Catalana des del passat 1 de juliol. El músic va substituir l'anterior presidenta, Dolors Feliu i va marcar diferències importants amb l'anterior direcció. Mentre Feliu defensava una llista cívica única de perfil independentista com a arma per lluitar contra l'unionisme, Llach ha exposat que sempre s'ha oposat a aquesta llista única, malgrat formar part de Junts pel Sí.
En aquest sentit, Llach va ser molt crític amb Esquerra Republicana i, en una entrevista concedida al diari Público, va deixar clar que un pacte dels autonomistes amb els socialistes seria un "suicidi". I així ha estat. "En un moment en el qual precisament han de fer la seva reestructuració i entendre quina es la seva essència política per tenir un paper en la societat catalana, pactar em semblaria un error". I va afegir: "Esquerra ha de ser el centreesquerra independentista i és absolutament necessari, igual que el centredreta" (en referència a Junts).
Així, doncs, la voluntat de Llach i de l'ANC era que els partits (suposadament) independentistes es possessin d'acord. No una llista única, sinó un acord entre ells. Hem de recordar que la suma entre Junts, ERC i CUP no arribava a la majoria absoluta, de manera que hagués fet falta l'abstenció del PSC. Un escenari difícil però no impossible si s'haguessin sabut jugar les cartes de Madrid.