Dues persones parlant en un parlament amb una fletxa vermella descendent al fons.

SONDEIG 03/07: L'enfonsament dels Comuns i d'ER impediria un Tripartit

L'esquerra patiria una patacada històrica i es quedaria molt lluny del 12M

Hi ha temps fins al 25 d'agost per formar govern. Els 135 diputats tenen aquesta data marcada en vermell al calendari per investir un president o president. De moment, només s'han postulat dos candidats a la investidura. Salvador Illa, que representa el PSC, que va ser la força amb més representació parlamentària el 12 de maig passat. I, Carles Puigdemont, que representa Junts, que va quedar en segona posició i que no arriba als 68 diputats sumant Junts, ER i CUP.

El socialista assegura que ha de governar i vol convèncer ER i Comuns per formar govern. Les tres formacions aconseguirien la majoria absoluta pels pèls. El 'juntaire' també considera que està legitimat per liderar l'executiu, ja que la suma dels partits processistes (Junts, ER i CUP) és superior a la suma de l'esquerra espanyola (PSC i Comuns). Tot i això, no és tan fàcil, perquè Puigdemont necessitaria l'abstenció del 'guanyador' de les eleccions.

El sociòleg Sergi288 ha publicat un nou sondeig al seu perfil de la xarxa social X en què explica què passaria si avui se celebressin eleccions. L'enquesta és molt fiable per la seva solvència, ja que en els últims mesos ha comès errors mínims als comicis anteriors: a Galícia, al País Basc, les europees i les celebrades a Catalunya.

Sergi288 ha preguntat a 561 ciutadans i pronostica un 51% de participació, un índex força baix comparat amb altres cites electorals, que podria beneficiar alguns partits en concret. El partit amb més representació seria Junts per Catalunya, amb una forquilla entre 42 i 44 diputats i un 24,7% dels vots. El segon seria el PSC, que tindria entre 38 i 40 diputats i un 25,8% dels vots.

La sorpresa arribaria a la tercera posició, que seria per al Partit Popular d'Alejandro Fernández. Els populars continuarien creixent i obtindrien entre 16 i 18 diputats i un 12,1% dels vots, superant en vots i escons ERC, que trauria entre 11 i 13 escons i només tindria el suport del 8,9% dels electors.

VOX s'allunyaria dels 11 actuals i només tindria entre 7 i 8 diputats i un 6,4% dels vots. El partit següent en representació seria Aliança Catalana de Sílvia Orriols, que aconseguiria entre 5 i 6 diputats i un 5,1% dels vots. Podem, si es presenta, tindria quatre diputats i un 4,4% dels vots.

Tanquen la llista la CUP, que segueix perdent suports i només aconseguiria entre 3 i 4 diputats, cosa que representa el 3,5% dels vots. S'ha acabat la Festa (SALF) d'Alvise Pérez, que tampoc és clar que concorri als comicis, tindria 3 diputats (tots per Barcelona) i un 3,1% dels vots. Comuns s'enfonsa i es podria quedar fora del Parlament, amb una forquilla entre els zero i els dos diputats.

Sergi288 pronostica una Catalunya ingovernable

El tripartit processista format per Junts, ER i CUP no suma per culpa de l'enfonsament d'aquests dos darrers partits. Tampoc amb la suma d'Aliança Catalana, tampoc no se superaria la barrera dels 68 diputats. A més, és poc probable que el partit de Sílvia Orriols vol concórrer amb un partit que defensa règims islamistes com la CUP.

Així mateix, un tripartit (que ara sí que seria possible) entre PSC, ER i Comuns es converteix en impossible per culpa de la patacada dels autonomistes i els comunistes. Els socialistes mantenen el paio, però no podrien liderar la coalició.