El proper diumenge 9 de juny tindran lloc les properes eleccions europees. Les darreres setmanes i fins que la Llei ens ho ha permès, des d'aquest diari us hem informat de diferents sondejos, així com de l'evolució de la intenció de vot. L'Estat espanyol tria 61 diputats d'un total de 720 escons , a diferència de l'any 2019, que va triar 59 parlamentaris.
És habitual que l'índex de participació a les eleccions al Parlament Europeu sigui molt baix, per sota d'altres comicis com les eleccions al Congrés dels Diputats, als parlaments autonòmics i a les eleccions municipals. I a Catalunya més. Els catalans no tenen cap incentiu per votar en aquestes eleccions, ja que el català no es pot fer servir a les institucions europees, cosa que significa que no es respecten els drets lingüístics de 10 milions de persones , que estan discriminats davant dels parlants de francès, italià, alemany eslovac o estonià.
L'equidistància europea durant tot el 'procés' tampoc ha ajudat a frenar el descontentament dels catalans amb les institucions europees. Els partits processistes van prometre que Europa ens salvaria de la injustícia i la repressió espanyola i, a l'hora de la veritat, Europa va mirar cap a una altra banda i va dir la frase tan repetida de “és un assumpte intern” .
És per això que des d'Aliança Catalana, el seu líder, Sílvia Orriols, ha recomanat l'abstenció. La política aliada considera que cal donar un missatge alt i clar i no caure en el parany dels processistes que asseguren que cal donar un vot útil.
ERC tanca la campanya amb la bandera de la immigració
La candidata d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha llançat la darrera estratègia electoral d'ERC, utilitzant la immigració. La dona del processista Raul Romeva ha explicat que el partit vol accelerar la regularització massiva d'immigrants en situació irregular. Considera que és imprescindible fer-ho perquè totes les persones tinguin “les mateixes igualtats”.
La Batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, s'ha fet ressò de les paraules de Diana Riba i hi ha demanat en particular i al seu partit en general que deixin de destruir Catalunya. "N'hi ha que tenen pressa per destruir Catalunya" , ha començat. "Contra aquests inconscients i descerebrats, abstenció massiva", ha continuat.
És clar que l'estratègia és eixamplar la base. A les eleccions autonòmiques i estatals, les persones que no tenen la nacionalitat espanyola no poden votar, però els partits pro immigració confien que algun dia aquestes persones arribaran a aquesta condició. No obstant, a les eleccions municipals, els immigrants sí que poden votar sempre que siguin ciutadans de la Unió Europea o procedeixin d'estats amb convenis de reciprocitat, és a dir, en què els espanyols també poden votar. Són 13: Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Xile, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Trinitat i Tobago i Regne Unit.
Aliança Catalana no està sola
La Sílvia Orriols no està sola. Cada cop són més les catalanes i els catalans que compren el discurs del partit independentista i que consideren que la seva presència a les institucions del país és necessària per acabar amb unes polítiques bonistes abans que sigui massa tard.