La gastronomia catalana continua rebent reconeixements internacionals de tota mena. A més a més del prestigi assolit per diferents cuiners i pastissers catalans, ara se'ls afegeix el prestigi d'una salsa autòctona.
Segons el rànquing de la plataforma Taste Atlas, elaborada pels seus exigents usuaris, la catalana i tradicional samfaina apareix situada entre les deu primeres del món, concretament al desè lloc amb una nota mitjana de 3,6 sobre 5. A Catalunya és molt habitual la utilització de la samfaina els ingredients clau de la qual són els tomàquets, les albergínies i els pebrots. Se sol acompanyar de plats com el bacallà o el pollastre. Encara que alguns la consideren com un sofregit a mitges, el gran Manuel Vázquez Montalbán, la va qualificar de “sofregit llarg i de fons”. Per a un altre gran escriptor, Josep Pla “La samfaina millora les coses. És un plat d'optimisme fonamental, raonable i positiu”.
Positiva ha estat sens dubte la recepció d'aquesta salsa catalana històrica per a la Taste Atlas. Les úniques nou salses del món que estarien per sobre de la samfaina segons els vots d'aquest estudi serien: la nigeriana Egusi soup (3,7); l'africana Chermoula (3,8); la sopa grega Avgolemono (4,2); la turca Cacik (4,2); la colombiana Suero (4,3); la veneçolana Guasacaca (4,4); la siriana Muhammara (4,4); la italiana Amatriciana (4,4); i finalment, la gran guanyadora, la salsa grega coneguda com a Tzatziki, la nota final de la qual ha arribat als 4,5 punts. La Tzatziki és una salsa feta amb iogurt que se sol servir sempre freda i molt habitual en plats de cuina eminentment grega.
La plataforma per als sibarites de la cuina
TasteAtlas és una plataforma d'aliments mundial que es dedica a promoure, comercialitzar i vendre plats de menjar local, ingredients tradicionals i, a més a més, amb un directori de restaurants autèntics. S'hi poden trobar unes 15.000 anàlisis d'aliments diferents, inclosos plats i ingredients. L'interessant de la proposta és que qualsevol usuari/viatger també té a la seva disposició la possibilitat de catalogar els plats i ingredients del món allà on viatgi. Així, els usuaris poden experimentar receptes tradicionals i apropar-se a la cultura real de llocs del planeta radicalment oposats.
A les xarxes socials de TasteAtlas, a més de trobar infinitat de consells gastronòmics i ressenyes mundials, se solen publicar diversos rànquings com el de les millors salses, en què es poden detectar quines són les millors amanides del món segons les valoracions dels usuaris, els guisats més elaborats, les postres més saboroses, els millors formatges, les crestes més ben elaborades, o els restaurants indispensables, entre moltes altres llistes. El seu compte a X (Twitter) té a prop de115.000 seguidors, mentre que a Instagram ja són més de 775.000 amants de la gastronomia que estan molt pendents del que es cou pel món de la cuina.