Membres de la Fundació .cat amb el cartell de la campanya darrere

Ets proveïdor digital en català? L'eina que has de tenir

La Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació .cat l'han creada

La Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació .cat han presentat aquest dimecres una pàgina web que aplega proveïdors digitals en català. Es tracta del portal Digitalitzem-nos i comença amb més de 3.500 empreses i té un doble objectiu. D'una banda, simplificar les tasques de cerca, descobriment i contacte de companyies del sector i, de l'altra, oferir un espai perquè les empreses puguin donar visibilitat als seus serveis com Teams, Salesforce, WordPress i Paypal, entre d'altres.

La voluntat dels impulsors és que a finals d'any hi hagi 3.800 negocis, amb la idea d'incorporar companyies d'Andorra i la Catalunya Nord, i sumar nous sectors com el de les traduccions.

Què és la Fundació .cat?

La Fundació .cat és una organització privada sense afiliació política que s'autofinança a través de la venda del domini .cat. La fundació es dedica a fomentar i promoure la llengua i la cultura catalanes a Internet, impulsant projectes de capacitació i economia digital, facilitant solucions i serveis digitals valuosos a la intersecció de les tecnologies digitals i la innovació. La història de la Fundació .cat està íntimament lligada a la del domini .cat, el primer a representar una comunitat cultural a Internet.

La comunitat de parla catalana, una de les més actives a la xarxa, va començar a qüestionar la possibilitat de tenir un domini que els representés a la xarxa ja a la dècada de 1990. La idea va prendre forma quan la ICANN va obrir el 2003 un procés de creació de dominis per a regions , i la Fundació .cat va presentar la sol·licitud per al domini .cat, amb el suport d'entitats, empreses i particulars dels territoris de parla catalana.

Després de superar algunes opinions dissidents, inclosa la d'un ambaixador espanyol, el domini .cat va néixer oficialment el setembre de 2005. A més de gestionar el registre del domini .cat, la Fundació .cat desenvolupa projectes que giren al voltant de l'experiència i l'ús d'Internet amb relació a l'idioma i la cultura catalana, inclosos programes de formació i alfabetització digital. La fundació també ha estat reconeguda per la seva tasca, rebent premis com la Creu de Sant Jordi el 2018, un dels majors reconeixements que pot rebre una persona o organització per part de la Generalitat de Catalunya.