Muntatge amb imatge d'una escena de Plats Bruts. A la dreta una imatge amb Guillem Estadella durant una actuació

Plats Bruts absent en un destacat rànquing: Guillem Estadella protesta

Reivindicació irònica de la mítica sèrie de TV3

Un estudi publicat recentment a partir de les notes qualificatives d'usuaris i crítics de diverses webs especialitzades -entre elles la veritable bíblia del cinema i la televisió a Internet, IMDB, i també Filmaffinity-, ha donat com a resultat un rànquing amb les teòriques millors 50 sèries de la història.

Una llista encapçalada per aquest clàssic absolut de la pantalla petita que és Breaking Bad, emesa entre el 2008 i el 2013. Un drama criminal creat per Vince Gilligan, que va suposar un veritable punt d'inflexió a la història de la televisió, pel sorprenent treball dels seus guionistes i per la interpretació del seu excel·lent repartiment, especialment pel que fa a un descomunal Bryan Cranston. Breaking Bad ha obtingut una sorprenent mitjana de puntuació que ha arribat als 9,32 punts, xifra inabastable per la resta de grans produccions que la segueixen.

En segon lloc, han quedat les aventures medievals de Joc de trons (2011-2019), creada per David Benioff i DB Weiss, mentre que la medalla de bronze se l'ha adjudicat la impactant minisèrie Chernobyl (2019), creada per Craig Mazin. El top 10 el completen Los Soprano (1999-2007), Hermanos de sangre (2001), The Wire (2002-2008), Better Call Saul (2015-2022), Stranger Things (2016-2025), Sherlock (2010-2 ) i Peaky Blinders (2013-2022).

Com tota llista hi haurà els que estiguin molt d'acord amb el resultat, i altres posaran en dubte aquesta relació. En qualsevol cas, el curiós del resultat és que les 10 sèries més ben valorades són totes produccions del segle XXI, i no és fins a l'onzè lloc quan trobem la primera sèrie del segle XX, concretament la llegendària La dimensió desconeguda, creada per Rod Serling i emesa entre 1959 i 1964, la mare de la fantasia televisiva. D'altra banda, resulta estrany comprovar com una de les sèries que va canviar la manera de concebre la ficció televisiva als inicis dels anys noranta i una de les grans fites en la història de la televisió moderna com Twin Peaks, no apareix fins al lloc 44.

Ni una menció especial per a Plats Bruts

Entre aquests que qüestionen la llista, hi ha l'humorista de Cunit, Guillem Estadella. El col·laborador de Versió RAC1 i El Barça juga a RAC1 ha utilitzat el seu sentit de l'humor perspicaç per qüestionar l'absència d'una sitcom catalana convertida en veritable emblema de TV3; es tracta, evidentment, de Plats Bruts. "On és Plats Bruts ?", es pregunta Estadella a través d'una piulada del seu compte a X (Twitter) on interactua amb el resultat d'aquest rànquing.

Plats Bruts va aparèixer com tota una aposta de la cadena pública catalana en la seva intenció d'adaptar el format de sitcom tan propi de les sèries nord-americanes, traslladant les seves situacions a la realitat catalana. Tot i que es va emetre originalment entre 1999 i 2002, és una de les sèries amb més reposicions que es recorden. Dirigida per Oriol Grau, Lluís Manyoses i Joel Joan, va convertir en veritables estrelles del país a Jordi Sánchez, Mònica Glaenzel, Lluís Villanueva, Montse Pérez, Anna Maria Barbany, Pau Durà i, per descomptat, el mateix Joel Joan.

Per més que Guillem Estadella segueixi buscant a la llista, la veritat és que Plats Bruts no apareix enlloc. Tot i això, cap rànquing podrà superar el que va suposar aquesta sèrie per a tota una generació, i el que encara suposa per als més joves que segueixen divertint-se amb en David, Lopes, Emma i companyia.