Vegeta de Bola de Drac

VÍDEO: En Vegeta t’anima a mantenir el català

TV3 va deixar d'emetre capítols de Bola de Drac per pressions polítiques

A Catalunya, tothom que tingui una certa edat, sap què és Bola de Drac. La mítica sèrie d'animació japonesa de super guerrers que buscaven set boles de drac i que lluitaven entre ells va marcar la infantesa d'una generació sencera i molts nens van aprendre a parlar en català gràcies a l'emissió dels capítols al Club Super 3. Després, la història va continuar amb Bola de Drac Z i Bola de Drac GT, fins que la censura llirista (ja començava el llirisme) va acabar amb la sèrie.

Va ser el 15 de febrer de 1990 quan TV3 va emetre per primera vegada el primer capítol de Bola de Drac. De seguida es va veure que era una sèrie desenfada, informal, però amb una traducció impecable. Els insults genuïnament catalans d'en Vegeta, la innocència d'en Goku i el vell verd Follet Tortuga van enamorar nens i joves del moment.

"Pelacanyes, estaquirot, mitja bufa, baliga-balaga, mig pollet, manefla, merdeta seca, tros d'imbècil acabat...". Tots ells són insults molt nostrats. No cal emprar insults importats d'altres llengües dominants, quan tenim els nostres propis. Però a determinats sectors polítics del moment, liderats pel líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, van considerar que la censura anava abans que la difusió del català. 

Amb talls de capítols que es poden recuperar a xarxes socials, queda clar que Bola de Drac, en la seva versió traduïda al català, emprava un to divertit que va fer que milers de nens i nenes s'enganxessin a la sèrie i fessin la col·lecció de cromos. L'altre punt a favor eren les cançons, tant la inicial, com de tancament, amb una gran qualitat músical. 

Dragon Ball Opening Catala

Associacions de defensa de la llengua utilitzen Bola de Drac

'Mantinc el català' ha publicat un vídeo d'en Vegeta buidant el pap i pronunciant un reguitzell d'insults. El vídeo s'ha fet viral, per la seva utilitat, però també per la nostàlgia que han sentit molts usuaris de la xarxa social X quan han tornat a sentir la veu d'un dels seus personatges favorits. 'Mantinc el català' ha agraït a Joan Sanz, el doblador de Vegeta, aquesta gran feina durant els anys noranta. 

Usuaris deixen clar que per recuperar el català entre els més joves calen iniciatives com aquestes sense les censures lliristes. Fa més pel català un Bola de Drac que un anunci amb una dentadura movent les dents emès per TV3. Més que res, perquè els potencials destinataris d'aquest anunci, no miren TV3. 

Mort d'Akira Toriyama

Fa pocs mesos vam conèixer la mort d'Akira Toriyama, el creador de Bola de Drac. Les xarxes socials es van omplir de mostres de condol i d'agraïment, per haver contribuït a difondre la llengua catalana durant els anys noranta entre les generacions del moment.