Imatge amb una paparra i una lupa observant-la

[VÍDEO] Plaga de paparres: Un expert t'explica com treure-les

Consells davant dels perills de la plaga que està patint Catalunya

A ningú no li fan gràcia les paparres, i més tenint en compte que ens trobem davant d'una plaga a Catalunya, i més concretament a les zones periurbanes de Barcelona i Tarragona, on s'ha produït una intensa propagació d'aquest paràsit.

El programa Planta Baixa de TV3, que dirigeix i presenta la periodista Agnès Marquès ha convidat el veterinari del Centre Veterinari La Sagrera, Ricard Adan, per compartir amb l'audiència de la televisió pública catalana com extreure les paparres. Marquès ha preguntat al veterinari per com podem evitar la picada d'una paparra i Ricard Adan, degudament acompanyat per una portentosa figura de paparra gegant, ha aclarit alguns conceptes: “Diuen que aquesta nova paparra persegueix les seves víctimes, però normalment són a les branques, per la qual cosa el primer que hem de fer és apartar-nos de les branques dels arbustos perquè no ens saltin a les cames; i per evitar-ho sempre hem d'anar coberts, amb mitjó llarg, evitant anar amb sabata oberta o xancleta i pantalons curts. És a dir, no fer tot el que volem fer quan sortim al camp a l'estiu”.

I com hem d'actuar per treure les paparres si no arribem a temps? Per al veterinari convidat del Planta Baixa la solució és igual de dràstica que resolutiva: “hem de treure-les estirant-les pel cap amb unes pinces”. Com a la presentadora Agnès Marquès, segur que a molts tot això els causa una sensació força desagradable, però convé estar previnguts per poder actuar en conseqüència en cas de patir una picada.

Plaga de paparres a Catalunya

Com apuntàvem a l'inici, actualment Catalunya està sotmesa a una plaga de paparres. Tot i això, un estudi realitzat per la Universitat de Saragossa ha descartat l'existència de virus patògens per a humans a les paparres Hyalomma lusitanicum, davant la seva ràpida expansió pel territori català. Els responsables d'aquest estudi han pogut demostrar la importància de la metagenòmica com una eina essencial per millorar i agilitzar la detecció de virus patògens presents en artròpodes vectors de microorganismes, com les paparres. Emprant la seqüenciació metagenòmica i la bioinformàtica ha estat possible detectar en un únic assaig els virus més rellevants presents a la mostra biològica, evitant realitzar múltiples proves, com passa amb la tècnica de PCR.

Segons informen des de National Geogrpahic, altres estudis previs han demostrat que en les darreres dècades el canvi climàtic i l'increment de les temperatures han contribuït a una àmplia propagació de les paparres per tot Espanya, a més d'un augment de la població d'animals com a conills i senglars, principals hostes d'aquests paràsits.