Sílvia Orriols a la Batllia de Ripoll

Sílvia Orriols tanca un 'bar' sense llicència i l'acusen d'“extrema dreta”

La Batllessa de Ripoll s'ha limitat a complir les ordenances municipals de l'Ajuntament

Segons ha publicat l'ACN, el Casal Popular La Metxa de Ripoll ha denunciat que l'Ajuntament ha ordenat el tancament temporal del local, que és privat. El 24 de maig van rebre la notificació on es deia que no havien resolt un requeriment del 2023. L'entitat assegura desconèixer què s'ha fet malament a nivell de tramitació i qüestiona que l'Ajuntament parli de “risc per la seguretat i la convivència” . Creuen que la decisió "no és casualitat" i que l'alcaldessa Sílvia Orriols i el partit d'extrema dreta que lidera volen "dinamitar la dissidència política i impedir-ne la participació popular" . Des de l'Ajuntament expliquen que ha obert un requeriment per manca de títol habilitant de l'activitat i per queixes d'establiments sobre un servei de bar sense permisos.

Des del Casal Popular La Metxa de Ripoll no estan d'acord amb la mesura cautelar i denuncien que, "mitjançant una comunicació aparentment neutral com no complir un requeriment, s'amaga un objectiu concret: eliminar la dissidència política a Ripoll" . En un comunicat, assenyalen que "hi ha maneres menys lesives de vetllar pel risc i la seguretat" que aplicar un tancament del local on es fan reunions, xerrades i altres activitats "obertes a qualsevol col·lectiu antifeixista que hi vulgui participar".

De tot això se n'ha fet la mateixa Sílvia Orriols, que ha publicat un missatge a la xarxa social X, en què deixa clar que la decisió de la Batllia de Ripoll no respon a qüestions ideològiques, sinó que s'explica pel presumpte incompliment de la normativa municipal , en concret, la normativa que obliga els bars a tenir una llicència que els habilita per servir menjars i begudes.

Aplicació de la normativa municipal

La Batllessa de Ripoll s'ha limitat únicament a complir la normativa. Permetre que un establiment es faci dir 'bar' quan, presumptament, no disposa dels permisos necessaris, és una competència deslleial intolerable respecte dels altres establiments que sí que disposen de llicència per a un local bar.

Només per citar-ne alguns exemples, tots els establiments que es dediquen a la restauració ia la venda de menjar i beguda, han de tenir assegurances de responsabilitat civil, passar controls de sanitat, disposar de sortides de fums, tenir quantificat l'aforament màxim i no sobrepassar-ho , etc.

La decisió d'Orriols no té res a veure amb les idees polítiques. Els afectats estan fent servir el victimisme i les acusacions habituals sobre la batllessa per qüestionar la seva decisió. Si no es compleixen els requisits, el deure és precinar el local. Si no ho fes, estaria prevaricant. El que no pot ser és saltar-se la llei només per tenir unes idees polítiques.

Termini per fer al·legacions

Els responsables del 'bar' tindran la possibilitat de fer al·legacions i aportar documentació per qüestionar la decisió de l'Ajuntament. Les resolucions de totes les administracions públiques són recurribles, de manera que si els responsables del Casal La Metxa consideren que compleixen tots els requisits establerts per la normativa municipal, no tindran cap problema i el local tornarà a obrir les portes. En cas contrari, romandrà tancat.