Els regidors de Ripoll asseguts al saló de plens

L'oposició de Ripoll vol impedir que Orriols faci el seu acte final de campanya

Han aprovat una moció al ple amb l'excusa que coincideix amb la celebració de Sant Eudald

El ple de Ripoll ha aprovat aquest dimarts una moció de tots els grups a l'oposició -Junts, ERC, PSC, CUP i Som-hi Ripoll- perquè no es puguin fer actes de campanya electoral durant la festa major. Els regidors d'AC, que governen en minoria, hi han votat en contra.

La celebració de Sant Eudald es farà del 9 al 12 de maig i coincidirà amb la fi de campanya del 12-M, uns comicis que compten amb la batllessa de la vila, Sílvia Orriols, com a candidata per AC a presidir la Generalitat. Tot i l'aprovació de la moció, Aliança Catalana ja ha deixat clar que manté l'acte final de campanya a Ripoll i que no farà cas al text aprovat perquè no hi està d'acord.

Així, la moció s'ha aprovat amb els onze vots a favor dels grups de Junts, ERC, PSC, Alternativa i Som-hi i sis en contra d'Aliança Catalana. El text remarca el caràcter de la festa major, on "es busca "promoure la cohesió i l'orgull local" i també que en els darrers anys ja s'havia acordat "de manera no verbal" quan coincidia amb comicis per evitar "fer perdre protagonisme" " a la celebració.

Aquest tipus d'acords - sempre no escrits - són habituals a molts municipis però simplement a recintes i espais on tinguen lloc les celebracions de Festa Major o festes similars però en cap cas afecten el desenvolupament normal de la campanya com pretenen els partits processistes i d'esquerres a Ripoll.

La moció demana que s'arribi a un acord amb totes les forces polítiques locals perquè no es faci cap acte relacionat amb una campanya com “mítins, distribució de material electoral o qualsevol activitat que tingui com a objectiu la captació de vots”. Al text també es reivindica que la festa major de Ripoll pugui continuar sent un "espai de celebració purament cultural i festiu, respectant la tradició i l'alegria que caracteritzen aquest esdeveniment tan volgut per tots els ripollesos i ripolleses".

Nervis davant la més que possible irrupció d'Aliança Catalana al Parlament

La moció no deixa de ser una declaració d'intencions ja que un acord d'aquest tipus no pot prohibir a cap partit fer campanya electoral si ho considera oportú. Aliança Catalana és l'únic partit que celebrarà el seu acte final de campanya a nivell nacional a Ripoll de manera que el míting va més enllà del que és estrictament local.

La iniciativa no és més que un intent per deixar malament el partit nacionalista en un context en què les enquestes auguren una entrada del partit liderat per Sílvia Orriols al Parlament. Podrien obtenir entre 1 i 6 diputats.