Muntatge amb una imatge del parc de Collserola. A la dreta una imatge amb un grup de voluntaris

La nova activitat de moda a Collserola que no us podeu perdre

Una iniciativa a favor del patrimoni natural del parc

En el seu objectiu de recuperar el patrimoni natural i cultural de l'àrea verda, un grup de voluntaris fa temps que gestiona una activitat al voltant del parc natural de Collserola anomenada “Fonting”. Tot i que no és una iniciativa nova, sí que es troba en el seu moment de màxima repercussió.

Un grup d'amics i coneguts, amants de la natura, als quals els agrada fer excursions i cuidar les fonts d'aigua natural, duen a terme el “Fonting”, com diverses maneres de conèixer, visitar i cuidar les fonts d'aigua natural: passejar, caminar, travessia, córrer, bicicleta i també netejar, condicionar, rehabilitar. El programa Tot es mou de TV3, que presenta Helena Garcia Melero s'ha fet ressò d'aquesta activitat a través d'un reportatge de la periodista col·laboradora Elisabet Cortiles .

Els principals objectius del Fonting

Els principals objectius d'aquesta iniciativa són:

. Buscar 360 fonts de la Serra de Collserola, fotografiar-les, determinar la seva posició georeferenciada, explicar els itineraris que passin per elles.

. Establir contacte amb altres persones i entitats per millorar la base de dades.

. Fomentar el coneixement de les fonts naturals perquè són una riquesa natural, formen part del patrimoni històric – cultural i cal afavorir la seva conservació en bon estat.

. Proposar recorreguts que passin per diverses fonts i donar a conèixer racons insòlits.

Tal com s'indica al web oficial de Fonts de Collserola: “aquestes fonts atrauen el nostre interès perquè són uns petits ecosistemes d'aigua dolça que formen part del patrimoni cultural local i que sovint són un punt de trobada social i cultural important. Una font és un punt del territori on l'aigua subterrània brolla i surt a l'exterior, des del terra o entre les roques i forma un ecosistema fontinal que és com un petit oasi humit al mig del bosc, de vegades permanent i d'altres estacionals, que acull multitud d'espècies animals i vegetals. A Collserola sovint trobem: salamandres, granotes, gripaus, ocells, porcs senglars i líquens, molses...”.

Segons Marcel Oliveres, fundador de l'associació Fes Fonts Fent Fonting, “el Fonting és una activitat relacionada a conèixer les fonts, a trobar-les i mostrar-les, per després recuperar-les. I, molt especialment, respectar-les”. Segurament molts són els que desconeixien aquest gran nombre de fonts que es troben al llarg del Parc de Collserola, que l'octubre del 2010, mitjançant el Decret 146/2010, es va declarar com a parc natural, amb la denominació Parc Natural de la Serra de Collserola, de 8.259 hectàrees d'extensió. A tots els que corren, caminen, van amb bicicleta o a cavall al voltant del parc, molta prudència i molta cura envers aquest gran patrimoni natural.