Muntatge amb un dibuix de tres cases ia la cantonada superior esquerra, dibuix de monedes i bitllets amb una fletxa ascendent

A quin municipi català ha pujat més l'IBI l'1 de gener del 2024?

Molts ajuntaments han pujat l'IBI per continuar costejant les despeses desorbitats

L'IBI pujarà el 2024 un 5% de mitjana a les principals poblacions catalanes. Segons dades de totes les capitals de comarca i de les ciutats de més de 20.000 habitants, compilades per l'ACN, els increments són generalitzats i, en alguns casos, superen el 15%. Pineda de Mar (Maresme) és el municipi amb més augment percentual dels 89 analitzats, amb un 25%. El segueixen Sort (Pallars Sobirà), amb un 21%; Tortosa (Baix Ebre), amb un 18%; i Salt (Gironès), amb un 15%. Els residents d'aquests municipis pagaran rebuts que superaran els 50 euros cada any més que el 2023.

La presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, diu que el “dèficit de finançament estructural” dels ajuntaments és un dels motius de l'augment. El tipus impositiu de l'IBI mitjà als 89 municipis seleccionats per al 2023 era del 0,767% sobre el valor cadastral total de cada habitatge, en el cas dels immobles urbans. Per al 2024, la xifra se situa aproximadament en el 0,805%, cosa que representa al voltant d'un 5% d'increment mitjà.

Tot això es tradueix en 23 euros més per rebut, amb una quota mitjana anual que passa de 457 euros a 481 euros. El preu de l'IBI per habitatge és el resultat d'un càlcul de l'ACN elaborat dividint el valor cadastral de la totalitat d'immobles urbans a cada municipi pel nombre d'immobles urbans, utilitzant dades del Cadastre –que depèn del ministeri d'Hisenda– per al 2023 , la dada més recent.

La xifra ha estat multiplicada pel tipus impositiu marcat per al 2024 al municipi. Les dades són aproximades per manca de dades disponibles sobre finques exemptes –com les municipals– o amb característiques particulars, així com pel fet que les dades del Cadastre no estan actualitzades a finals del 2023 o altres circumstàncies.

La majoria d'Ajuntaments han optat per pujades d'impostos en comptes de la contenció de la despesa. La via fàcil per poder seguir alimentant guinguetes.

Qui govern a Pineda de Mar?

A Pineda de Mar, el govern municipal està liderat pel Partit Socialista de Catalunya (PSC) amb Xavier Amor com a alcalde. Recentment, el govern municipal ha incorporat Diego Sánchez, l'únic regidor del Partit Popular (PP) a Pineda, com a part de l'equip de govern. Sánchez s'encarregarà de les competències de Seguretat Ciutadana i Mobilitat.

Aquest acord és part de l'estratègia de l'alcalde de buscar mirades i aportacions plurals a la governança municipal, tot i tenir majoria absoluta obtinguda a les eleccions. Els partits del 155 pugen impostos als ciutadans malgrat que el PP es va comprometre en campanya electoral a reduir-los.