Dos homes cuinant el ranxo de Ponts

Se serveixen milers de racions al 'Ranxo de Ponts' i els pagesos parlen clar

Hi ha assistit la Presidenta del Parlament

Ponts, a la Noguera, celebra una nova edició de la tradicional Festa del Ranxo coincidint amb dimarts de Carnaval. La celebració reuneix cada any a l'avinguda Font de Valldans centenars de veïns i persones vingudes de tot arreu amb olles i carmanyoles per emportar-se a casa una bona ració d'aquest popular dinar d'hivern. El plat es cuina durant tot el matí a 59 calderes de les que surten entre 10.000 i 12.000 racions. Entre els ingredients utilitzats, hi ha pollastre, gallina, botifarra negra, mongetes, cigrons, patates, col i pasta.

Una quarantena de pagesos van lliurar un manifest a favor del sector primari a la presidenta del Parlament, Anna Erra, que va assistir a la festa i des d'on va destacar el paper essencial de la pagesia. La tradició del ranxo de Ponts tenia com a objectiu, als seus orígens, oferir un plat calent a la gent que no tenia per menjar per ajudar-los a combatre el fred.

Com l'any passat, els termòmetres han pujat al voltant dels 15 graus i el sol ha tornat a ser un dels protagonistes de la jornada. De fet, s'han vist diversos assistents en màniga curta i d'altres que utilitzaven les olles i carmanyoles que portaven per protegir-se del sol.

El Ranxo de Ponts s'elabora amb foc de llenya i olles de coure, elements que li aporten un sabor característic. Per elaborar-lo, s'han utilitzat 59 calderes que han bullit durant unes 8 hores, fins passades les dues de la tarda, quan els membres de l'organització han començat a repartir aquest plat entre els assistents.

Pagesos reclamen millores al camp

Les protestes dels camperols d'aquests dies també han tingut el seu moment a la tradicional festa. Una quarantena de pagesos han lliurat un manifest a favor del sector primari a la presidenta del Parlament, Anna Erra , i li han reclamat que el Parlament tingui en compte els camperols perquè si la situació no canvia, “el poble es quedarà buit i s'acabarà el ranxo". Erra ha donat suport al sector, ha afirmat que són "molt conscients de la situació que viu" i ha afegit que al primer ple de març el Parlament farà un debat monogràfic sobre els camperols.

Més de 100 anys de tradició

El ranxo rememora una tradició que s'origina, com a mínim, el 1875 i se celebra dimarts de Carnaval, és a dir, el darrer dia abans de l'inici de la Quaresma. Segons expliquen les llegendes , al principi el ranxo era un menjar que es donava a la gent que no tenia per menjar i així aquell dia se'ls oferia un plat d'aquest menjar. Actualment, s'ha convertit en una festa multitudinària i un atractiu turístic que aplega centenars de persones.

La tradició també explica que la vigília de Carnestoltes, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar aquest plat. Tot i això, avui són pocs aquells que lliuren ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com 'Lali-Lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.