Un grup de treballadors reunits al voltant d'una taula

ERO d'extinció a dues importants empreses de la Val d'Aran

Indignació entre els treballadors

Les empreses Neoelectra i Carboneco, dedicades a la cogeneració i situades al municipi de Les (Val d'Aran), han comunicat verbalment la decisió d'aplicar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) d'extinció. Així ho han comunitat des de la UGT-FICA de les Terres de Lleida, que aquest dimarts s'ha reunit amb la plantilla. El sindicat va demanar la documentació pertinent per analitzar-ne el cas i estudiar possibles accions.

L'objectiu és revertir la situació i "recuperar els 20 llocs de treball que estan en joc", segons ha explicat el secretari general d'UGT-FICA, Xavier Perelló, que ha afegit que no entén per què la planta afectada és la de la Val d'Aran quan l'empresa en té 18 a tot l'Estat. Perelló també va ressaltar que el fet que aquesta planta estigui situada en una zona rural fa que la pèrdua de llocs de treball "penalitzi" d'una manera dràstica l'entorn.

El sindicat també s'ha reunit amb l'alcalde de Les, Andreu Cortés, per buscar-hi solucions, encara que també han demanat una trobada amb la síndica d'Aran, Maria Vergés, i amb el secretari general pel Repte Demogràfic, Francés Boya.

A què es dediquen aquestes empreses?

Neoelectra és una empresa amb més de dues dècades de trajectòria que es dedica a la producció d'energia elèctrica i tèrmica adreçada principalment al sector industrial. Es posiciona com el tercer productor independent al sector i s'especialitza en la gestió d'actius propis, oferint solucions d'eficiència energètica que aprofiten la seva experiència, l'economia d'escala i un accés privilegiat als mercats energètics.

Amb una capacitat instal·lada de 215 megawatts, Neoelectra té la capacitat de generar 1.200.000 megawatts per any en electricitat i 800.000 megawatts per any en subministrament tèrmic.

A més, manegen més de 2.700.000 tones de biomassa i 1.300.000 tones de purins, destacant-ne el compromís amb la reducció d'emissions de CO2, havent reduït més de 1.300.000 tones i recuperat més de 600.000 tones de CO2. El seu enfocament és mantenir relacions a llarg termini amb els seus clients i aportar al teixit industrial, social i econòmic de les regions on opera, tant a Europa com a Amèrica Llatina.