Muntatge amb una imatge de l'exterior de l'empresa referenciada a la notícia ia la cantonada superior dreta una emoticona d'enuig

Cop dur per a una empresa de la zona de Girona amb 170 treballadors: Greu risc

UGT critica que s'hagin primat "criteris econòmics" abans que salvaguardar part dels 170 llocs de treball

L'empresa navarresa Agotzaina, que volia adquirir Artigas Alimentària de Cornellà del Terri (Pla de l'Estany), s'ha retirat del procés després que el jutjat mercantil rebutgés la seva oferta. El sindicat UGT, que ho ha sabut arran del recurs que va presentar, critica que s'hagin primat "criteris econòmics" abans que la salvaguarda de part dels 170 llocs de treball que tenia la càrnia.

El seu secretari general a Girona, Maxi Rica , assegura que la marxa d'Agotzaina és conseqüència "d'una visió errònia de la llei concursal" -la navarresa estava disposada a conservar 75 empleats- i lamenta que tant la liquidació com la venda dels actius d'Artigas Alimentaria suposarà perdre "teixit industrial i llocs de treball al territori". Fa unes setmanes, el Jutjat Mercantil 2 de Girona va rebutjar l'oferta Agotzaina per comprar Artigas Alimentaria de Cornellà del Terri.

L'empresa navarresa, que es dedica al mercat d'ovoproductes, va fer una proposta per adquirir la firma gironina, que s'acompanyava d'una previsió d'inversió i el manteniment de 75 llocs de treball. El grup compta amb una trentena de plantes a tot l'Estat i va tancar el 2022 facturant més de 470 milions d'euros (MEUR).

El jutjat mercantil ho enfonsa tot

Tot i això, el jutjat mercantil va rebutjar l'oferta d'Agotzaina perquè considera que no garantia el futur de l'empresa i dels llocs de treball a curt i mitjà termini i, a més, anava en detriment dels creditors. Davant d'això, fa uns dies diversos membres de la plantilla i el sindicat UGT es van concentrar a les portes del Palau de Justícia -on té la seu el mercantil- per protestar contra la decisió i sostenint que el nou projecte industrial era viable.

El sindicat, a més, també va presentar un recurs davant la decisió del mercantil. Ara ha rebut resposta. Segons critica Maxi Rica , el jutjat ni tan sols entra a valorar el fons de la qüestió i, en un escrit "molt breu", ho justifica dient que Agotzaina ha retirat la seva oferta, s'ha apartat del procés i, en conseqüència - en ser l'única que havia presentat una proposta- la liquidació d'Artigas Alimentaria continua endavant amb la venda dels actius i l'extinció dels contractes.

El secretari general d'UGT sosté que la navarresa és una empresa "solvent" i critica que "s'ha deixat perdre la inversió" arran d'una "visió errònia de la llei concursal". "S'han primat criteris econòmics, s'han salvaguardat l'interès dels creditors i no s'ha respectat el fonament bàsic de la llei, que és preservar l'activitat i els llocs de treball", lamenta Maxi Rica.

"Estem molestos"

El secretari sindical no amaga estar "francament molestos" amb la lectura que el jutjat mercantil ha fet rebutjant l'oferta d'Agotzaina. Maxi Rica subratlla que la liquidació -que ara ja és inevitable- es traduirà "amb el tancament final" d'Artigas, la desaparició "de teixit productiu al territori i la pèrdua de llocs de treball". Des del sindicat, a més, també entreveuen que darrere de la decisió podrien amagar-se "interessos especulatius".

L'empresa Artigas Alimentaria era un escorxador que a més feia especejament de la carn. Des que va presentar concurs de creditors, l'empresa no té activitat. Tot i això, durant aquest temps s'ha fet manteniment de la planta i, fins i tot, es va posar una alarma per dissuadir els lladres (ja que en algunes ocasions els mateixos treballadors havien hagut d'anar per impedir robatoris). L'oferta d'Agotzaina pretenia reconvertir el negoci i donar continuïtat a 75 treballadors de la plantilla d'Artigas.

A més, segons concreta la UGT, també s'acompanyava de diverses inversions. Entre elles, 1 MEUR per renovar la depuradora. Per a aquest 2024, es calculava que des de Cornellà del Terri s'arribessin a facturar 60 milions d'euros (la major part del negoci vindria per part dels clients que ja té Agotzaina, deixant a part els que podria captar que fins ara compraven a Artigas) .