Imatge d´una carretera en dia de pluja

Ja era hora: El Meteocat anuncia pluges per a aquestes dates

L'anunci del Meteocat és vist amb alegria davant la preocupant situació de sequera

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha informat de l‟arribada d‟una pertorbació que donarà lloc a precipitació extensa a tot el país. S'iniciarà dimecres de manera dispersa i a partir de dijous al migdia anirà desapareixent. Les pluges marxaran per la zona central del litoral i prelitoral. Inicialment, els models feien preveure quantitats de precipitació més abundants, però les darreres actualitzacions han indicat que com a màxim seran de 50 mm.

El Meteocat va avisar que es tracta d'un episodi "molt aïllat" que no podrà revertir la situació de sequera extrema. A més, ha assenyalat que les pluges que van caure el 5 de gener passat van ser poc significatives i no van tenir repercussió als embassaments. En un comunicat, el Meteocat ha explicat que la pertorbació deixarà entre 30 i 50 mm a punts del nord-est , del litoral i prelitoral central i de la Catalunya Central; d'entre 10 i 30 mm a la resta de la meitat nord, i valors inferiors a la resta del país. On menys plourà serà al terç sud.

Pel que fa a la neu, dimecres la cota se situarà als 1.000 - 1.200 metres en general, excepte el Pirineu i el Prepirineu, on serà d'uns 700 o 800 metres al final del dia. Dijous a la matinada i demà baixarà localment fins a situar-se al voltant dels 600 metres en alguns sectors de l'interior i de l'extrem nord-est. Es podran acumular més de 10 centímetres al nord del país ia la Serralada Transversal.

Hi haurà gruixos inferiors, en molts casos anecdòtics, a punts del nord-est i de la depressió Central per sobre dels 600 metres. A banda, dijous s'enfortirà el vent del nord, especialment als dos extrems de Catalunya, cosa que alterarà l'onatge sobretot a la costa Brava.

La temperatura encara serà baixa, i hi haurà algunes gelades febles a punts de l'interior. Per aquest motiu, el Meteocat ha emès avisos per neu i per onatge. Divendres la pertorbació ja s'haurà allunyat i durant el cap de setmana la temperatura es recuperarà progressivament. El Meteocat va avisar que es tracta d'un episodi "molt aïllat" i va remarcar que caldrien molts més i continuats per revertir l'actual situació de sequera.

Pluges insuficients

Les pluges que es van registrar el 5 de gener van deixar entre 5 i 15 mm a moltes comarques, però quantitats inferiors als 5 mm a bona part de Ponent i en diversos trams del litoral i prelitoral. A més, no va arribar a ploure al Camp de Tarragona, al Penedès i al nord de l'Alt Empordà. Aquestes precipitacions no van modificar la precària situació dels embassaments catalans. En paral·lel, els dies 6 i 7, es va produir una nevada abundant a l'Alt Pirineu, que va deixar gruixos d'entre 30 i 50 centímetres a cotes mitges i altes d'Aran i zones properes.